eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

Percenként tíz gyerek hal éhen

A világon percenként 10 gyerek esik az alultápláltság áldozatául, a fejlődő országokban élő gyermekeknek több mint negyede túlságosan sovány, és az elégtelen táplálkozás miatt különböző betegségekben szenved. Vannak olyan területek, ahol az 5 év alattiak közel fele alultáplált - áll egy friss ENSZ-jelentésben.

Míg néhány országnak, többek között Kínának, és a latin-amerikai államoknak sikerült visszaszorítaniuk a gyermekéhezést, a probléma globális felszámolása sokkal lassabban halad, mint ami az ENSZ millenniumi céljainak eléréséhez szükséges volna.

A 146 millió alultáplált gyerek háromnegyede 10 országban él. Indiában található a világ éhező gyerekeinek több mint egyharmada, számuk ugyanis eléri az 57 milliót. Bangladesben és Pakisztánban további 8-8 millió gyerek nem jut megfelelő táplálékhoz.

Afrikában nő a számuk

Míg azonban Ázsia déli részén legalább már csökkenő tendenciát mutat a gyermekéhezés, addig Afrikában még mindig emelkedik az alultáplált gyermekek aránya. Burundiban a gyerekek 57 százaléka visszamaradott a növekedésben, Dél-Afrikában pedig az alultáplált gyermekek aránya évi 5 százalékkal nő.

Az ENSZ tagállamai 2000-ben a mellett kötelezték el magukat, hogy 2015-re az éhezők arányát a felére csökkentik a világon. Ahhoz, hogy ezt sikerüljön elérni, az érintett országokban évi 2,8 százalékkal kellene csökkenteni az éhezők arányát. Ehhez képest az átlagos évi javulás jelenleg csupán 1,7 százalék.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László, a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott beszédében érintette a gazdaság aktuális kérdéseit, különös tekintettel az inflációra és az Állami Számvevőszék szerepére a jövőbeni gazdasági fejleményekben. Az elnök szerint a magas nyomású gazdaság helyett más irányba kellene lépéseket tenni, javítani kellene a termelékenységet és a GNI-hoz hasonló mutatókat is figyelni kell a GDP-fókusz helyett. A jegybanki veszteségtérítés ügyében szerinte még hosszú szakmai vitákra lesz szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×