eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Percenként tíz gyerek hal éhen

A világon percenként 10 gyerek esik az alultápláltság áldozatául, a fejlődő országokban élő gyermekeknek több mint negyede túlságosan sovány, és az elégtelen táplálkozás miatt különböző betegségekben szenved. Vannak olyan területek, ahol az 5 év alattiak közel fele alultáplált - áll egy friss ENSZ-jelentésben.

Míg néhány országnak, többek között Kínának, és a latin-amerikai államoknak sikerült visszaszorítaniuk a gyermekéhezést, a probléma globális felszámolása sokkal lassabban halad, mint ami az ENSZ millenniumi céljainak eléréséhez szükséges volna.

A 146 millió alultáplált gyerek háromnegyede 10 országban él. Indiában található a világ éhező gyerekeinek több mint egyharmada, számuk ugyanis eléri az 57 milliót. Bangladesben és Pakisztánban további 8-8 millió gyerek nem jut megfelelő táplálékhoz.

Afrikában nő a számuk

Míg azonban Ázsia déli részén legalább már csökkenő tendenciát mutat a gyermekéhezés, addig Afrikában még mindig emelkedik az alultáplált gyermekek aránya. Burundiban a gyerekek 57 százaléka visszamaradott a növekedésben, Dél-Afrikában pedig az alultáplált gyermekek aránya évi 5 százalékkal nő.

Az ENSZ tagállamai 2000-ben a mellett kötelezték el magukat, hogy 2015-re az éhezők arányát a felére csökkentik a világon. Ahhoz, hogy ezt sikerüljön elérni, az érintett országokban évi 2,8 százalékkal kellene csökkenteni az éhezők arányát. Ehhez képest az átlagos évi javulás jelenleg csupán 1,7 százalék.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×