eur:
388.89
usd:
371.34
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga

Még két nap esélyt kapott a béke

Szudánban újabb két nappal, csütörtök éjfélig meghosszabbították a dárfúri polgárháborút lezáró békeegyezmény aláírásának határidejét a nemzetközi közvetítők.

Eredetileg vasárnap éjfélig kellett volna elfogadni a darfúri békeegyezményt, de a két legfőbb lázadó szervezet, a Szudáni Felszabadítási Hadsereg, valamint az Igazság és Egyenlőség Mozgalma elutasítota a békemegállapodás aláírását.

A szervezetek egyebek mellett azzal indokolták az elutasítást, hogy a békeszerződés nem tartalmazza kulcsfontosságú követeléseiket, egy dárfúri származású szudáni alelnök kinevezését és a tartomány nagyobb önállóságát. A szudáni kormány kész aláírni az egyezményt.

Az afrikai ország nyugati részén lévő Dárfúr tartományban dúló polgárháborúban az elmúlt 3 évben mintegy 200 ezren vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×