eur:
388.63
usd:
370.74
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Saját kormánya kémkedett a belügyminiszter után?

Továbbra is egész Franciaországot lázban tartja az a kémügy, melyben állítólag Nicolas Sarkozy belügyminiszter (akkori gazdasági tárcavezető) után kémkedett a francia kormány, Jacques Chirac államfő állítólagos sugallatára. A hírbe hozott fontosabb szereplők tagadnak.

Dominique de Villepin francia kormányfő után Philippe Rondot tábornok is cáfolta kedden, hogy titkos nyomozás folyt volna Nicolas Sarkozy belügyminiszternek a luxembourgi Clearstream bankban vezetett állítólagos bankszámláival kapcsolatban.

A Le Monde című napilap szerint Jacques Chirac államfőre hivatkozva Dominique de Villepin akkori külügyminiszter azzal bízta meg Philippe Rondot titkosszolgálati szakembert, hogy a pénzmosásról birtokába jutott listán található több mint nyolcszáz közéleti emberből az akkor a gazdasági miniszteri posztot betöltő Nicolas Sarkozyre koncentrálva vizsgálja meg az információk hitelességét.

Az ügy kirobbanása után a tábornok lakásában házkutatást tartottak. Az ott talált feljegyzések állítólag arra utalnak, hogy a vizsgálat politikai tétje Nicolas Sarkozy volt.

Philippe Rondot összesen kilenc alkalommal találkozott Villepinnel, amelyek során nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori külügyminiszter tudott arról, hogy manipulációs botrány készül Sarkozy lejáratására.

A titkos nyomozásra való megbízás tényét a francia államfő aznap közleményben cáfolta. Dominique de Villepin pedig azóta több nyilatkozatban is tagadta, hogy Sarkozy ellen kémkedéssel bízott volna meg bárkit is.

Cáfolt az azóta már nyugállományban lévő tábornok is, aki kijelentette: "soha Dominique de Villepin nem bízott meg azzal, hogy politikusok után nyomozzak".

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×