eur:
388.89
usd:
371.34
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga

Markó több pénzt keres költőként, mint politikusként

Markó Béla 2005-ben sikeresebb volt költőként, mint miniszterelnök-helyettesként és RMDSZ-elnökként. Ez derül ki a román kormány honlapján közölt vagyonnyilatkozatából.

Markó Béla 2005-ben többet keresett költőként, mint miniszterelnök-helyettesként és RMDSZ-elnökként együttvéve.

Vagyonbevallásából szerint kormányfő-helyettesi munkájából tavaly 3,3 millió forintnak megfelelő jövedelme származott. Ennél valamivel több, 3,45 millió forintnak megfelelő összegre rúgott az RMDSZ-elnöki illetménye.

Szerzői jogdíjként viszont úgy könyvelt el 6,87 millió forintnak megfelelő összeget, hogy tavaly nem jelent meg kötete.

Az így kapott összeg megközelíti a harmadrészét annak a keretnek, amelyet a román költségvetés a Communitas Alapítványon keresztül az erdélyi magyar könyvkiadásra juttatott 2005-ben.

A számokra a bukaresti Cotidianul és a kolozsvári Krónika napilap figyelt fel. Utóbbi több erdélyi könyvkiadó vezetőjének egybecsengő véleményeként közölte, hogy kortárs erdélyi magyar irodalmat csak alapítványi támogatással lehet jelenleg kiadni Romániában, a példányszámok ezer alatt, a honoráriumok pedig 250 ezer forint alatt maradnak.

Markó Béla kijelentette: versei kiadási jogát adta el öt évre egy magyarországi és egy romániai kiadónak; ebből származott a bevétele. A kiadókat nem kívánta megnevezni.

A legolvasottabb erdélyi magyar költőként megszólaltatott Kányádi Sándor az ügy kapcsán elmondta, neki eddig nem sikerült hasonlóan kedvező szerződést kötni.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×