eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Jövő héten lehet új olasz államfő

Olaszországban sajtóértesülések szerint május 8-ára hívták össze a parlament és a 20 körzet képviselőit, hogy megválasszák Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök utódját. A 85 éves államfő hétéves mandátuma május 18-án jár le.

A törvények értelmében a parlamentnek a húsz olaszországi körzet képviselőivel együtt kell megválasztania az új köztársasági elnököt, a tervek szerint legkésőbb május 13-án.

Az elnökválasztás felgyorsítása lehetővé tenné azt is, hogy minél előbb beiktassák hivatalába Romano Prodit és balközép kormányát.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali ellenzék azt szeretné, hogy a jelenlegi elnök a következő hét évre is vállalja el a tisztséget.

Carlo Azeglio Ciampit 1999. május 13-án választották meg köztársasági elnökké.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×