eur:
388.9
usd:
371.14
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Húsz afgán miniszter letette az esküt

Afganisztánban a 25 fős kormányból húszan letették a hivatali esküt Hamid Karzai államfő előtt. A politikusok jelölését a 30 év óta először demokratikusan megválasztott afgán parlament áprilisban hagyta jóvá.

Április 20-án a törvényhozás 20 miniszterjelöltet támogatott, ötöt azonban nem fogadott el.

Köztük van a tájékoztatási, a gazdasági és a kereskedelmi tárca élére jelölt politikus, valamint az egyedüli női jelölt.

Az elnöknek ezekre a pozíciókra új neveket kell beterjesztenie, akikről újra szavaz a parlament.

George Bush amerikai elnök üzenetében ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok a jövőben is segíti az afganisztáni újjáépítést és a terrorizmus elleni harcot.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×