eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Hivatalosan is távozik az olasz kormányfő

Olaszországban hivatalosan is benyújtotta lemondását Silvio Berlusconi kormányfo. A parlamenti választásokon vesztes jobboldali pártszövetség vezetoje vasárnap jelentette be távozását.

Silvio Berlusconi keddi bejelentésének jelentőségét növeli, hogy korábban hetekig nem volt hajlandó elismerni a választási vereséget.

Carlo Azeglio Ciampi államfő a lépéssel párhuzamosan felkérte Silvio Berlusconit, hogy ügyvezető kormányfőként még maradjon hivatalában.

Az elnök - akinek mandátuma május 18-án lejár - a napokban dönt arról, hogy kinek ad megbízást a kormányalakításra.

Közben Romano Prodi, a választásokat megnyerő baloldali tömörülés vezetője közölte: tárgyalásokat kezdett szövetségeseivel az új kabinet összetételéről.

A baloldali politikus hozzátette: ha az államfő őt jelöli a miniszterelnöki tisztségre, akkor még a héten szeretné befejezni az egyeztetéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×