eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az űrben is megünneplik az ortodox húsvétot

Világszerte hívők milliói ünneplik az ortodox húsvétot. Ünnepi üzenetében II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a világtörténelem központi eseményeként méltatta Krisztus feltámadását.

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent; az orosz ortodox egyházfő vezette éjféli szertartáson négyezer hívő vett részt.

Görögországban harangzúgás és tűzijátékok jelezték a díszesen kivilágított és zsúfolásig megtelt ortodox templomok előtt a húsvét kezdetét.

Pontban éjfélkor a papok megkezdték a hívek által hozott gyertyák lángra lobbantását, az emberek pedig összeölelkezve, egymást megcsókolva üdvözölték Krisztus feltámadását.

Pavle szerb ortodox pátriárka húsvéti üzenetében kitért Montenegróra és Koszovóra is. Az egyházi vezető békére és egyetértésre szólította fel a függetlenségi népszavazásra készülő montenegrói polgárokat, a koszovói szerbektől pedig azt kérte, hogy a gyűlölettől elvakult fenyegetések ellenére se hagyják el otthonaikat.

XVI. Benedek pápa békét kívánt az ortodox keresztényeknek is húsvétjuk alkalmából, és imádkozott a balkáni árvizek károsultjaiért.

Orosz beszámolók szerint a Nemzetközi Űrállomás legénysége megszentelt, aranyozott kereszttel fogadta a húsvétot.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×