eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hatalmon marad a jobboldal, vagy visszatér a bal?

Képviselőházi és szenátusi választások kezdődtek vasárnap Olaszországban, amelyen a két fő rivális a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldali Szabadság Háza és a Romano Prodi volt kormányfő fémjelezte baloldali Unió.

A szavazás két napig tart, és több mint 47 millió állampolgár voksolhat.

Szakértők szerint az ország gazdasági helyzete, a kormány iraki politikája és a családok boldogulásának lehetősége lesznek a legfontosabb döntési szempontok.

Silvio Berlusconi, a Forza Italia párt alapítója, először 1994 márciusában lett miniszterelnök, de kormánya mindössze 8 hónapig maradt fenn.

2001-ben már a Szabadság Háza-koalíció vezetőjeként nyerte meg a választásokat, és azóta folyamatosan ő kormányoz.

Romano Prodi 1995 februárjában alapította meg az Ulivo (Olajfa) baloldali párszövetséget.

Az 1996-os választási győzelem után 1998-ig miniszterelnök volt, majd 1999 és 2004 között az EU-bizottság elnökeként tevékenykedett.

Kampánycsend-sértés-e az SMS?

A két tömörülés az utolsó pillanatig folytatta az egymás elleni harcot, és kölcsönösen egymást vádolták a kampánycsend megsértésével.

A miniszterelnök tömörülése azt sérelmezte, hogy a Demokratikus Baloldal szombaton kiadott egy sajtóközleményt, amely Silvio Berlusconi péntek esti televíziós szereplésének gyenge nézettségén ironizált, míg az Unió szerint a jobboldali koalíció SMS-ekben buzdította az embereket a kormánypártokra való szavazásra.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×