eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tévedésből tüntette ki az elnök a kommunista tábornokot

A Szibériába deportáltak emlékérmével tüntette ki tévedésből Lech Kaczynski lengyel államfő a kommunista rendszer egykori erős emberét, Wojciech Jaruzelski tábornokot - közölte szerdán az elnök szóvivője.

A hibát az elnöki hivatalban követhette el valaki. A szóvivő elismerte, hogy az elnök nem olvasott el minden, a díjazásra beterjesztett indítványt.

A 82 éves Jaruzelskit, akinek vezetésével 24 évvel ezelőtt, 1981. december 13-án vezették be a politikai ellenzék, főként a Szolidaritás szakszervezet megtörésére a hadiállapotot Lengyelországban, valóban Szibériába deportálták családjával együtt 1940-ben, amikor Lengyelország keleti fele az 1939-ben megkötött Molotov-Ribbentrop paktum értelmében szovjet megszállás alá került.

Jaruzelski apja Szibériában halt meg, míg ő maga csatlakozott a kommunista mozgalomhoz, és pályája a Szovjetunióban megalakult lengyel hadseregben ívelt magasra.

Jaruzelski kijelentette: annál is inkább nagyra értékeli a kitüntetést, mert az azt jelentheti, hogy az elnök felülemelkedett a történelmi megosztottságon.

Lech Kaczynski, a Szolidaritás szakszervezet mozgalmának régi harcosa mindig is nyíltan hirdette antikommunista beállítottságát és Jaruzelski tábornok iránti ellenszenvét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×