eur:
401.64
usd:
366.36
bux:
73714.19
2024. október 7. hétfő Amália
Nyitókép: Unsplash.com

Több százezer hazai banki tranzakciót érintett az Apple hibája

A bankok, a Magyar Bankszövetség és az MNB gyors erőfeszítései nyomán sikerült megnyugtató módon elszámolni az ügyfeleknek duplán jelzett – ám a valóságban le nem vont – tranzakciókat, amely az Apple alkalmazásboltjának zavara miatt állt elő. A cég magyarországi ügyfeleit nem érte kár, ha valaki mégis eltérést talál bankszámláján, célszerű azt jelezni bankjának – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Szeptember 30-án az Apple alkalmazásboltja ismételten zárolt (befoglalt) olyan tételeket az ügyfelek bankszámláin, amelyek kapcsán az ügyfelek eredetileg korábban kezdeményeztek – különböző előfizetésekhez kapcsolódó – tranzakciókat, ám azok terheit ténylegesen még nem vonták le. A korábban beragadt, illetve a megismételt foglalásokról számos ügyfél külön-külön értesítést kapott bankjától. Így azt hihették, hogy egyetlen tranzakció alapján duplán vontak le tőlük összegeket, pedig valójában egyáltalán nem történt pénzügyi teljesítés – ismertette az MNB.

Az Apple Store szeptember 30-i éjszakai technikai hibája miatt keletkezett probléma több százezer hazai banki tranzakciót érintett, ám a magyar bankok – az MNB-vel szoros együttműködésben – a nyári Apple technológiai hiba esetének tapasztalatait is beépítve gyorsan tudtak fellépni, és intézkedni arról, hogy a tényleges terhelés csak egyszer történjen meg mindenki számláján.

A jegybank tájékoztatása szerint az Apple-től kapott digitális adatok alapján a hazai hitelintézetek október 3-ig elszámolták és rendezték az ügyfelek megbízásait. Ennek köszönhetően minden magyarországi ügyféltől ténylegesen csak egyszer vonták le a kezdeményezett tranzakciók költségeit. Az érintett ügyfelek számlatörténetükben digitálisan (mobil- vagy internetbankjukban), illetve telefonon vagy személyesen tudják ezt ellenőrizni. Ha esetleg mégis eltérést tapasztalnának, azt célszerű jelezni bankjukban.

Az Apple hibája Magyarország mellett még 20 állam ügyfeleit érintette.

Címlapról ajánljuk
Csicsmann László: súlyos áron állította helyre Izrael az elrettentő erejébe vetett bizalmat

Csicsmann László: súlyos áron állította helyre Izrael az elrettentő erejébe vetett bizalmat

Egy évvel ezelőtt, október 7-én történt a Hamász terrortámadása Izrael ellen, amelyet válasz követett: azóta is tart a gázai háború, melynek több tízezer áldozata van. Az eltelt egy évről és a jelenlegi helyzet kilátásairól kérdezte az InfoRádió Csicsmann Lászlót, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárát, Közel-Kelet-szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 7. 09:41
×
×
×
×