eur:
393.44
usd:
352.04
bux:
72949.64
2024. augusztus 23. péntek Bence
flag hungary
Nyitókép: alexbaumann/Getty Images

A Pénzügyminisztérium stabilizációról beszél

A kedvezőtlen külső hatások ellenére a kormány stabilizálta az államháztartás egyensúlyát - erősítette meg az államháztartás központi alrendszerének július végi helyzetéről kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.

Július végéig az államháztartás központi alrendszere 2443,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2473,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 168,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 138,5 milliárd forintos hiányt mutattak. Júliusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 213,0 milliárd forint többlettel zárt, szemben az előző évi azonos havi 44,3 milliárd forintos deficittel.

A minisztérium kiemelte, hogy július végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések összege 2217,0 milliárd forint volt, amely 700,9 milliárd forinttal magasabb az előző év azonos időszaki teljesítésénél.

Tartósan meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.

Nyugellátásokra 3803,7 milliárd forintot, míg gyógyító-megelőző ellátásra 1562,6 milliárd forintot fordítottak az év első hét hónapjában.

A központi alrendszer bevételei kapcsán kiemelendő, hogy az előző év azonos időszakához képest az alacsonyan tartott adók mellett is, az adó- és járulékbevételek 9,9 százalékkal magasabban teljesültek - írták.

"A kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett. A javuló költségvetési folyamatok azt jelzik, hogy a kitűzött 4,5 százalékos hiánycél tartható, a költségvetési mozgástér javulásával a gazdaság fenntartható növekedési pályára tér vissza" - fogalmazott a PM.

Az államháztartás központi alrendszerének az elfogadott költségvetési törvényben szereplő 2,9 százalékos ESA-hiányhoz tartozó pénzforgalmi hiánya 2514,8 milliárd forint. A 4,5 százalékos módosított hiánycélhoz tartozó várható éves pénzforgalmi hiány - a kormányzati szektor egyenlegéről és adósságáról március végén közzétett jelentésben szereplő várható adat szerint - ugyanakkor 3982,0 milliárd forint. A július végi központi alrendszer hiánya (2443,3 milliárd forint) ennek 61,4 százaléka - írták.

A központi alrendszer július végi 22 038,9 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 1396,0 milliárd forinttal, 6,8 százalékkal magasabb összegben alakultak.

A központi alrendszer július végi 24 482,2 milliárd forint összegű kiadásai 899,0 milliárd forinttal, 3,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

Címlapról ajánljuk
Lépett a HÖOK is a felháborodást kiváltott gólyatábor miatt

Lépett a HÖOK is a felháborodást kiváltott gólyatábor miatt

Meghozta az első döntéseit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az a munkacsoport, amely felülvizsgálja a gólyatáborok szabályozását. A testület megalakítására azért volt szükség, mert sajtóértesülések szerint az intézmény bodajki gólyatáborának szervezői folyamatosan megalázták és bántalmazták az elsőéves hallgatókat. Az InfoRádióban a HÖOK kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy fennmaradtak bizonyos hagyományok, amelyek "nem férnek bele".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Toreck bevételére készülnek az oroszok, nem sikerült az oroszok nagy terve Pokrovszknál – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Toreck bevételére készülnek az oroszok, nem sikerült az oroszok nagy terve Pokrovszknál – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Az ukrán hadsereg a jelek szerint csütörtökön első alkalommal ismerte be, hogy az ország keleti részében előrenyomuló orosz haderő kezére jutott Nju Jork mezőváros, és Toreck is egyre nagyobb veszélynek van kitéve. A források szerint hamarosan megkezdődhet a város ostroma. Közzétette napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház, amely ezúttal a Pokrovszk környéki harcokról ír. A térségben nem állnak túl jól az ukrán alakulatok, de a bekerítést sikerült elkerülniük, ami a támadók legfontosabb célja lett volna. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×