eur:
392.3
usd:
362.72
bux:
73668.54
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Arrivals airport sign in Hungary with Hungarian text
Nyitókép: Gudella/Getty Images

Kiderült, mekkora osztalékra számít a kormány a Budapest Airporttól

Stratégiai jelentőségű, hogy újra magyar tulajdonba kerül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon közzétett videójában.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: a budapesti reptér stratégiai jelentőségét jól mutatja, hogy az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a forgalma és most újra a Covid-járvány előtti rekord-szinteket közelíti.

A reptér nyereséget termel az országnak, az intézmény osztalékfizető képessége 30-35 milliárd forint, "tehát nem pénzt visz, hanem pénzt hoz az államnak" - hangsúlyozta az államtitkár.

A kifutópályák még messze nem érték el a kapacitásuk maximumát, ezért még tovább bővülhet a forgalom - emelte ki.

Hozzátette, a reptér milliók számára az ország kapuja, "15 millió utasról van szó, ami a jövőben akár meg is duplázódhat". Alapvető érdek, hogy méltó legyen ehhez a ranghoz, és az eddigieknél jobban működjön - mondta.

A külföldi tulajdonosok eddig úgy vettek ki egy halom pénzt az üzemeltetésből, hogy az egyre szükségesebb fejlesztések rendre elmaradtak és nem épült új terminál - közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a terminál építésére most sor kerülhet. Kitért arra is, hogy a reptér megközelítési lehetőségét is javítani kell.

Dömötör Csaba emlékeztetett rá, hogy a repteret a baloldali kormány 2005-ben privatizálta, "enyhe megfogalmazás szerint is, eléggé tékozló módon". A reptér ugyanis már akkor évi 10 milliárdos nyereséget hozott, ami azóta csak nőtt - emelte ki.

Hozzátette, hogy a privatizációs bevételt a "akkori balos kormány szinte teljes egészében azonnal felélte". Az ígért nagyarányú fejlesztések elmaradtak, helyette elbocsátásokra került sor, amikor Bajnai Gordon került az üzemeltető cég igazgatósági székébe - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Töretlen a lendület a tőzsdéken

Töretlen a lendület a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulat. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd. A magyar tőzsdén a nyitást követően kedvező a hangulat. A hazai nagypapírok közül a Richterre érdemes most különösen figyelni, miután a vállalat részvényei a nyitást követően nem csak új történelmi csúcsra emelkedtek, de a lélektani szempontból fontos 10 000 forintos szintet is áttörte az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×