eur:
392.24
usd:
362.11
bux:
72087.21
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Crisis Management, Teamwork concept.
Nyitókép: Maria Stavreva/Getty Images

A Világbank szerint Ukrajna a közepes jövedelmű országok felső csoportjához tartozik

A Világbank a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó jövedelmi rangsora szerint Ukrajnát a felső közepes jövedelmű országok közé sorolta - derült ki a szervezet közleményéből, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetett kedden.

Ukrajnában az egy főre eső nemzeti jövedelmet a Világbank 5070 dollárra becsüli fejenként, míg korábban ez a szám 4270 dollár volt.

A Világbank a világ gazdaságait négy jövedelmi csoportba sorolja: alacsony, alsó közepes, felső közepes és magas jövedelműek. A besorolásokat minden év július 1-jén frissítik, figyelembe véve az előző naptári évben az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelmet (GNI).

A Világbank jövedelemosztályozásának célja, hogy tükrözze az adott ország fejlettségi szintjét,

az egy főre jutó GNI-re támaszkodva, mint a gazdasági potenciál széles körben elérhető mutatójára - magyarázta a hírportál.

Ukrajna felminősítése a gazdasági növekedés 2023-as fellendülésének köszönhető, amikor is a reál GDP 5,3 százalékkal nőtt a 2022-es 28,8 százalékos visszaesés után, valamint a népesség csökkenésének, amely több mint 15 százalékkal fogyott az Oroszország által 2022 elején indított háború kezdete óta. A reál GDP 2024 első negyedévében 6,5 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest Ukrajnában.

Az ukrán hírportál kitért arra, hogy ezzel egy időben Oroszország a magas jövedelmű országok kategóriájába került.

Ennek oka a katonai tevékenység jelentős növekedése, a kereskedelem 6,8 százalékos, a pénzügyi szektor 8,7 százalékos és az építőipar 6,6 százalékos élénkülése. Ezek a tényezők mind a reál (3,6 százalék), mind a nominális (10,9 százalék) GDP növekedéséhez vezettek.

Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×