eur:
385.27
usd:
354.79
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Napfivér, Holdnővér - Honnan lesz energiánk? című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hernádi Zsolt: aggódva figyeljük az állami beavatkozások hatását

Egy versenyképes Mol a versenyképes Magyarországot és a versenyképes régiót is jelenti - mondta a Mol Csoport közgyűlésén a társaság elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt azt is közölte, hogy 568 milliárd forint nyereséggel zárták a 2023-as évet.

"Ismét izgalmakkal, kihívásokkal teli évet tudhatnak maguk mögött" - kezdte felszólalását a Mol elnök-vezérigazgatója. A 2023-as év nem a normalizáció éveként fog bevonulni Magyarország, Európa és a világ gazdaságtörténetébe. Olyan geopolitikai konfliktusok vannak jelen és folytatódnak a világban, amelyek érzékenyen befolyásolják az életünket. Hernádi Zsolt kijelentette, Európára és a kontinens versenyképességére tekintve sincs ok a bizakodásra. Nem történt ugyanis semmilyen enyhítés a szankciós politikában, épp ellenkezőleg, különböző helyeken még további szigorítások léptek életbe és várhatóak újabbak is.

Meglátása szerint Európa le van maradva az újabb technológiák alkalmazásában. Nem sikerült mérsékelni a versenyképességi lemaradást, sőt egyre szélesebbre nyílik ez az olló. "Kevesebbet költünk kutatás-fejlesztésre, mint a világ másik két pólusán lévő ipari nagyhatalmak, az Egyesült Államok és a Távol-Kelet. Sokkal kevesebbet költünk az oktatásra, és ráadásul rossz struktúrába költjük. Az európai ipar folyamatosan leépül, de ipar nélkül Európa félkarú óriás" - figyelmeztetett.

A Mol elnök-vezérigazgatója azt mondta, nincs jobb helyzetben a régió és Magyarország sem, és

a problémákat tetézi, hogy a 2022-ben bevezetett különadók Magyarországon a mai napig érvényben vannak.

Rámutatott: a Mol-csoport 2022-2023-as évben összesen 3,1 milliárd dollárt fizetett be extra elvonásként különböző állami kasszákba.

A koronavírus-járvány és az azutáni fellendülés időszakában bevezetett "állami befolyások, az állami szabályozók kezdenek lassan már úgy alakulni, mint ahogy - még az én korosztályom emlékszik rá - az ideiglenesen Magyarországon tartózkodó szovjet hadsereg jelenléte alakult, vagyis a határidő egy darabig még hosszabbításra került, aztán már nem is beszéltünk arról, hogy ez lejár, és maradtak még vagy 40-50 évig" - illusztrálta álláspontját.

Hernádi Zsolt azt mondta, bár a külső környezet egyáltalán nem volt támogató tavaly, sikerült helytállniuk. A pénzügyi teljesítményük ugyanakkor elmaradt a 2022-es rekordtól.

Célkitűzéseiket meghaladva 568 milliárd forintos nyereséggel zárták az évet. A társaság elnök-vezérigazgatója azt mondta, jól haladnak a kőolaj-diverzifikációs programmal és jól teljesít a Mol azeri olajmezője is. A magyarországi sekély gázfúrások szintén eredményesek voltak. Mérföldkő, hogy sikeresen megkezdték év végén a gáz kitermelését Kazahsztánban. Ott vannak a kazah piacon, figyelik a további befektetési lehetőségeket,

kísérleti lítium-kitermeléssel is próbálkoznak.

Itthon átvették a hulladékgazdálkodás irányítását és céljuk, hogy a hulladékot 65 százalékban újrahasznosítsák - sorolta.

"És persze közben aggódva figyeljük, hogy a piacainkon az állami beavatkozások mértéke milyen mértékben fogja befolyásolni terveink megvalósíthatóságát. Mert egy versenyképes Mol a versenyképes Magyarországot és a versenyképes régiót is jelenti - zárta felszólalását Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×