eur:
390.68
usd:
366.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott kerekasztal-beszélgetésen a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában 2022. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Fenntarthatóság: az MNB új módszerrel is méri a GDP-t

A jegybank ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzeti Bank a Fenntartható GDP című vitairatának bemutatóján elmondta, mi mindent kellene még mérni a gazdasági növekedésen kívül.

A GDP egy közel százéves mutatószám, gazdasági szempontból a legfontosabb, de nem mindenben alkalmas a mai gazdaság és fejlettség mérésére – mondta Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója az InfoRádióban. Kifejtette, a GDP-ből hiányzik mind a digitális gazdaság, mind az anyagiakon túli jóléti szempontok, mind pedig a fenntarthatóság mérése.

Az ügyvezető igazgató elmondta, világszerte több kísérlet is volt már arra, hogy ezeket a szempontokat, főként a fenntarthatóságot hozzáadják a jólét méréséhez, és a Magyar Nemzeti Bank ebben a kiadványában ehhez a nemzetközi kísérlethez csatlakozott. Ennek az egyik alapja Matolcsy György jegybankelnök egyik korábbi tézise, amely szerint a közgazdaságtanban fenntarthatósági fordulatra van szükség, és ennek a méréséhez új mutatókra is szükség van. Hozzátette,

a fenntarthatósághoz még hozzá kellene adni további két szempontot: egyrészt a pénzügyi, másrészt a demográfiai fenntarthatóságot.

Az első kapcsán Baksay Gergely azt mondta, folyamatosan megkérdőjeleződik a világ számos országában, hiszen úgy tűnik, minden egyes GDP-dollár vagy -forint előállításához egyre több adósságra van szükség. A demográfiai fenntarthatóságról azt mondta, a fejlett országokban eddig példátlan helyzet állt elő, hiszen háború nélkül is csökken a népesség. Leszögezte, ahhoz, hogy valós képet kapjunk a hosszú távú növekedésről, már most el kell kezdeni mérni a fenntarthatóságot. Mint mondta, az MNB pontosan ezt próbálja tenni, ötvözni a fenntarthatóság és a gazdasági fejlettség mérőszámait.

Az ügyvezető igazgató elmondta, a jegybank eredményei szerint a 2010-es években az évtized elején végrehajtott sikeres gazdaságpolitikai reformok következtében nemcsak a GDP, hanem a fenntartható GDP is gyorsan emelkedett, sőt, meg is haladta a normál GDP-t.

Ez azt mutatta, hogy van még tér a további gazdasági növekedéshez.

Azonban, mint kifejtette, a 2020-as évek karaktere merőben eltér az előzőektől, ugyanis a koronavírus-járvány, az energiaválság, az inflációs hullám, a geopolitikai feszültségek nemcsak Magyarországot, hanem az egész Európai Uniót nagyon érzékeny pontjain érintették. Ezek a tényezők nagyon sok országban visszavetették a fenntartható GDP-t, még akkor is, ha a normál GDP-növekedést sikerült megőrizni, hiszen ebben az esetben ennek az ára az egyensúly felborulása volt, például a költségvetési egyensúlyé vagy a külső hiány növekedéséé.

Az Európai Unióban és Magyarországon is a fenntartható gazdasági növekedés elérése érdekében versenyképességi fordulatot kell végrehajtani, aminek része kell, hogy legyen a digitális és a zöld átállás, az egyensúlyok helyreállítása és olyan intézkedések létrehozása, amelyek a hazai hozzáadott értéket fenntartható és hosszú távú módon növelik – magyarázta az MNB ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×