eur:
389.32
usd:
359.17
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
PET-palack, a háttérben egy palackbegyűjtő automata a Mol MOHU és a Returmatic magyar fejlesztésű italpalack-begyűjtő rendszerének bemutatóján a Hungexpo A pavilonjában 2024. március 6-án. A begyűjtőautók a kézi visszaváltási rendszerhez csatlakozó kisebb boltokból szállítják majd el az italcsomagolásokat. Az autóba beszerelt automata összepréseli a műanyagpalackokat, az alumíniumdobozokat, valamint összetöri az üvegeket.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Kisboltok is gyűjthetik a visszaváltható csomagolású termékeket

Kis boltok és a horeca szektor szereplőinek jelentkezését várja a Mol MOHU a kézi visszaváltó rendszer kialakításához – mondta Szabó Szilvia, a MOHU Gyártói felelősségi rendszerek vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

A Hungexpón tartott rendezvényen bemutattak egy mobil visszaváltó automatával felszerelt járművet, amellyel begyűjthetők a kézi visszaváltó rendszerhez csatlakozó kiskerekedőknél, éttermeknél összegyűlt alumínium, műanyag és üveg palackok.

Szabó Szilvia elmondása szerint Magyarországon a nagyobb alapterületű üzletekbe már több mint 2200 visszaváltó automatát telepítettek, és több százat telepítenek még az idén.

Budapest, 2024. március 6.
Palackbegyűjtő automata, mögötte a Mol MOHU és a Returmatic magyar fejlesztésű italpalack-begyűjtő autója a bemutatón a Hungexpo A pavilonjában 2024. március 6-án. A begyűjtőautók a kézi visszaváltási rendszerhez csatlakozó kisebb boltokból szállítják majd el az italcsomagolásokat. Az autóba beszerelt automata összepréseli a műanyagpalackokat, az alumíniumdobozokat, valamint összetöri az üvegeket.
MTI/Lakatos Péter
Budapest, 2024. március 6. Palackbegyűjtő automata, mögötte a Mol MOHU és a Returmatic magyar fejlesztésű italpalack-begyűjtő autója a bemutatón a Hungexpo A pavilonjában. MTI/Lakatos Péter

Hozzátette: fontos, hogy az országban kialakuljon egy stabil kézi visszaváltó rendszer is, amelyhez a kisboltok és a horeca szektor (hotels, restaurants, cafés - hotelek, éttermek, kávézók) szereplőinek jelentkezését várják.

Ennek előmozdítása érdekében a jelentkezők számára szolgáltatási csomaggal készülnek, aminek egyik eleme a járműbe épített mobil automata, amely kimegy az adott bolthoz, és az általa visszavett palackokat begyűjti, megszámolja, azonosítja. Ezt követően egy applikáció segítségével a MOHU gyakorlatilag azonnal visszatéríti a boltosnak az általa korábban a fogyasztóknak kifizetett 50 forintokat. A jármű a begyűjtött palackokat végül hulladékkezelő létesítménybe szállítja.

Szabó Szilvia elmondta, a Mol MOHU a rendszerhez csatlakozott boltosok által visszavett palackokat egy központi rendszeren keresztül követi nyomon. Így tudják, hogy az egyes kiskereskedőknél mennyi visszavett palack gyűlt össze, mikor szükséges a mobil visszaváltó automata kiküldése.

Ez a megoldás a kisboltok mellett a horeca szektor számára is elérhető, annyi különbséggel, hogy a kézi visszaváltóként működő boltok palackonként 5 forint kezelési díjban is részesülnek, ami a horeca szektor szereplőinek nem jár – jelezte. Ennek oka, hogy míg a boltosok a fogyasztóktól visszavett palackokat váltják vissza, addig az éttermek azokat, amelyek a fogyasztóhoz ki sem kerülnek – tette hozzá.

Szabó Szilvia az MTI kérdésére válaszolva elmondta, eddig már 500 kisbolt jelentkezett, illetve kötött szerződést a Mol MOHU-val.

Budapest, 2024. március 6.
A Mol MOHU és a Returmatic magyar fejlesztésű italpalack-begyűjtő autója a bemutatón a Hungexpo A pavilonjában 2024. március 6-án. A begyűjtőautók a kézi visszaváltási rendszerhez csatlakozó kisebb boltokból szállítják majd el az italcsomagolásokat. Az autóba beszerelt automata összepréseli a műanyagpalackokat, az alumíniumdobozokat, valamint összetöri az üvegeket.
MTI/Lakatos Péter
Budapest, 2024. március 6. A begyűjtőautók a kézi visszaváltási rendszerhez csatlakozó kisebb boltokból szállítják majd el az italcsomagolásokat. Az autóba beszerelt automata összepréseli a műanyagpalackokat, az alumíniumdobozokat, valamint összetöri az üvegeket. MTI/Lakatos Péter

A mobil automaták fejlesztését, gyártását és üzemeltetését végző magyar cég, a Returmatic Zrt. alapítója, Duma László arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújtanak, amit a MOHU felkérésére alakítottak ki.

Duma László a mobil visszaváltó automatát magyar világújdonságnak nevezte, kiemelve, hogy minden részét Magyarországon tervezték és gyártották. Több 10 millió forintos értéket képvisel egy jármű és a benne található műszaki tartalom, az év végéig 83 darab lesz belőlük.

A MOHU korábban közölte, az új visszaváltható műanyag palackok, üvegek és alumínium dobozok csak fokozatosan jelennek meg a boltok polcain. A gyártók haladékot kaptak, június 30-ig hozhatnak forgalomba nem visszaváltható csomagolásokat is. A szabály szerint azt a palackot lehet visszaváltani, amiért kifizették az 50 forintos visszaváltási díjat, és amin ott található a visszaváltási logó.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×