eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatója a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án. Az új visszaváltási rendszerrel a 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Megjelentek az első, kötelezően visszaváltható csomagolású termékek

A gyártók és az üzletek június 30-ig kaptak türelmi időt a fokozatos átállásra, de van, aki máris az élre tört.

Az első speciális visszaváltható jelzéssel ellátott palackok a napokban jelentek meg a boltok polcain - vette észre a Metropol. Ezekre az árukra a kereskedők már kötelesek 50 forint visszaváltási díjat felszámítani, amit jól látható módon fel is tüntetnek a termék árcímkéjén, azaz mind a palackon, mind az alatta szereplő leírásban jól látható, melyik a visszaváltható termék.

A palack 50 forintos betétdíját a vásárló több módon is visszakaphatja:

visszaváltáskor választható érte egy levásárolható utalvány, de lehetőség lesz arra is, hogy az összeget közvetlenül a vásárló bankszámlájára utalják, sőt, akár jótékony célokra is felajánlható.

Mint írják, az új rendszer célja a hulladékgazdálkodás hatékonyságának növelése és a környezetvédelem erősítése. Az Országos Kereskedelmi Szövetség és a Mohu vezérigazgatója szerint az állam számára is gazdaságosabb ez a rendszer, mivel eddig csak veszteségeket termelt a hulladékgazdálkodás működtetése.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, fontos, hogy a visszaváltani kívánt palack, doboz sértetlen legyen, nem szabad összegyűrni, összetaposni. A 0,1 liternél kisebb és 3 liternél nagyobb palackok visszaváltása nem lehetséges. A többutas, újratölthető palackokat (sörösüveg, borosüveg) pedig eztán is a megszokott módon lehet visszaváltani.

Kötelező lesz visszaváltó automatát biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben, illetve az 1000 főnél népesebb településeken. Így országosan 4-5000 visszaváltó pont létesül majd.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×