eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Magosz

Gazdák Záhonynál - Győrffy Balázs: „leterhelt hegymászóként kell zergékkel versenyeznünk”

Több mint ezren vonultak fel a magyar gazdák Záhonyál, az Európai Unió döntései ellen tiltakozva. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint az új uniós szabályok elviselhetetlen terheket rónak a gazdákra.

„Az emberek nagyon elkeseredettek, de egyben eltökéltek, és úgy ítélik meg, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan” – fogalmazott az InfoRádióban Jakab István. A Magosz elnökének becslése szerint pénteken 1500-nál is több gazda, mintegy 200 erőgéppel vonult fel Záhonynál, tiltakozva az unió mezőgazdaságot érintő döntései ellen. Mindamellett, hogy a demonstráció az európai gazdaegység érdekében is zajlott – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy mit várnak a brüsszeli döntéshozóktól, Jakab István kiemelte, hogy a bürokratikus terhek csökkentését, illetve a környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos „észszerűtlen” döntések véglegesen visszavonását. „Amiket Frans Timmermans elkészített, amik alapján tönkretették az Európai Unió agrárgazdálkodóinak az életét” – hangsúlyozta.

A kifogásolt döntések értelmében a gazdáknak ki kell vonniuk a termelésből a termőföldek 4 százalékát, meg kell felezniük a felhasznált műtrágya mennyiségeket, és például ki kell vonniuk a forgalomból a megfelelő hatóanyaggal bíró növényvédő szereket úgy, hogy nincs más helyettük – sorolta a szakember.

A „nagyobb tragédia” azonban, hogy a harmadik országokból – kiemelten Ukrajnából, ahol a háború okozta szennyeződések is különösen veszélyesek lehetnek az egészségre –, minden kontroll nélkül, bármilyen élelmiszer és élelmiszer-alapanyag érkezhet, ráadásul vámmentesen – tette hozzá. „Nem véletlen, hogy Záhonyban voltunk, ez jelzés volt.

Elfogadhatatlan a kettős mérce, elfogadhatatlan az, hogy a gazdák minden feltételnek meg kell, hogy feleljenek az EU-ban, és amit ide behoznak terméket, ott pedig semmilyen kontroll nincs”

– emelte ki újfent Jakab István.

A Magosz elnöke szerint az európai egység létrejött, a gazdák pedig „végre szóba álltak egymással”, innentől kezdve a döntéshozóknak jól meg kell fontolniuk, hogy milyen irányba mennek. „Meggyőződésem, (…) ha kell, az Európai Bizottság ellen lesz gazdastratégia.”

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint is elviselhetetlen terheket rónak a gazdákra az új uniós szabályok, ami méltatatlan és reménytelen helyzetet teremt.

„Úgy nézünk ki, mint egy hegymászó, akinek a EB folyamatosan pakolja a súlyokat a hátizsákjába. Újabb adminisztrációs csomag, környezetvédelmi szigorítás, állatvédelmi előírás, majd mellénk tesz egy zergét, és azt mondja: »vele kell versenyezni, hogy ki ér előbb a csúcsra«

– fogalmazott Győrffy Balázs az InfoRádióban.

Az a rendelet, amit a Bizottság nemrégiben elfogadott, egy egészen szörnyű helyzetet konzervál újabb egy évig – tette hozzá. Szerinte a magyar gazdák csak annyit kérnek, hogy az Európai Unió döntéshozói a józan ész szabályai szerint gondolkodjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×