eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Magosz

Gazdák Záhonynál - Győrffy Balázs: „leterhelt hegymászóként kell zergékkel versenyeznünk”

Több mint ezren vonultak fel a magyar gazdák Záhonyál, az Európai Unió döntései ellen tiltakozva. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint az új uniós szabályok elviselhetetlen terheket rónak a gazdákra.

„Az emberek nagyon elkeseredettek, de egyben eltökéltek, és úgy ítélik meg, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan” – fogalmazott az InfoRádióban Jakab István. A Magosz elnökének becslése szerint pénteken 1500-nál is több gazda, mintegy 200 erőgéppel vonult fel Záhonynál, tiltakozva az unió mezőgazdaságot érintő döntései ellen. Mindamellett, hogy a demonstráció az európai gazdaegység érdekében is zajlott – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy mit várnak a brüsszeli döntéshozóktól, Jakab István kiemelte, hogy a bürokratikus terhek csökkentését, illetve a környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos „észszerűtlen” döntések véglegesen visszavonását. „Amiket Frans Timmermans elkészített, amik alapján tönkretették az Európai Unió agrárgazdálkodóinak az életét” – hangsúlyozta.

A kifogásolt döntések értelmében a gazdáknak ki kell vonniuk a termelésből a termőföldek 4 százalékát, meg kell felezniük a felhasznált műtrágya mennyiségeket, és például ki kell vonniuk a forgalomból a megfelelő hatóanyaggal bíró növényvédő szereket úgy, hogy nincs más helyettük – sorolta a szakember.

A „nagyobb tragédia” azonban, hogy a harmadik országokból – kiemelten Ukrajnából, ahol a háború okozta szennyeződések is különösen veszélyesek lehetnek az egészségre –, minden kontroll nélkül, bármilyen élelmiszer és élelmiszer-alapanyag érkezhet, ráadásul vámmentesen – tette hozzá. „Nem véletlen, hogy Záhonyban voltunk, ez jelzés volt.

Elfogadhatatlan a kettős mérce, elfogadhatatlan az, hogy a gazdák minden feltételnek meg kell, hogy feleljenek az EU-ban, és amit ide behoznak terméket, ott pedig semmilyen kontroll nincs”

– emelte ki újfent Jakab István.

A Magosz elnöke szerint az európai egység létrejött, a gazdák pedig „végre szóba álltak egymással”, innentől kezdve a döntéshozóknak jól meg kell fontolniuk, hogy milyen irányba mennek. „Meggyőződésem, (…) ha kell, az Európai Bizottság ellen lesz gazdastratégia.”

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint is elviselhetetlen terheket rónak a gazdákra az új uniós szabályok, ami méltatatlan és reménytelen helyzetet teremt.

„Úgy nézünk ki, mint egy hegymászó, akinek a EB folyamatosan pakolja a súlyokat a hátizsákjába. Újabb adminisztrációs csomag, környezetvédelmi szigorítás, állatvédelmi előírás, majd mellénk tesz egy zergét, és azt mondja: »vele kell versenyezni, hogy ki ér előbb a csúcsra«

– fogalmazott Győrffy Balázs az InfoRádióban.

Az a rendelet, amit a Bizottság nemrégiben elfogadott, egy egészen szörnyű helyzetet konzervál újabb egy évig – tette hozzá. Szerinte a magyar gazdák csak annyit kérnek, hogy az Európai Unió döntéshozói a józan ész szabályai szerint gondolkodjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

Magyarország és Skócia labdarúgó-válogatottja találkozik az Eb A-csoportjának harmadik fordulójában. Csak annak a csapatnak maradnak életben a továbbjutási reményei, amelyik győz. A csoport második mérlkőzésén, Frankfurtban, a házigazda német legénység a svájciakkal játszik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×