eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Woman with coins in hand with white leather purse
Nyitókép: SEAN GLADWELL

Egyensúly Intézet: a magyarok fele a szűkös megélhetési szint alatt él

A magyarok szerint személyenként havi nettó negyedmillió forintra van szükség a szűkös megélhetéshez, ezt a jövedelemszintet azonban csak a lakosság fele éri el – ez derül ki az Egyensúly Intézet legfrissebb szegénységkutatásából.

Az Egyensúly Intézet negyedévente megjelenő szegénységkutatásában azt vizsgálja, hogy a magyaroknak mekkora összegre van szükségük a szűkös, az átlagos szintű, illetve a gondtalan élethez. A reprezentatív kutatás ezer ember személyes megkérdezése alapján készült.

"Egy magyar állampolgárnak havi nettó 250 ezer forintra van szüksége a szűkös megélhetéshez, 350 ezer forintra az átlagos szintű megélhetéshez, és a gondtalanhoz már 600 ezer forintra lenne szükség" – mondta Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője az InfoRádióban. Jelenleg a magyar társadalom 3 százalékának nincs jövedelme, és

47 százalékot tesznek ki azok, akik a havi nettó negyedmillió forint alatt gazdálkodnak,

ami azt jelenti, hogy jelenleg minden második válaszadó nem képes előteremteni a szűkös megélhetéshez szükséges összeget – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy további 24 százalék keres a szűkös határ felett, de még az átlag alatt, illetve azt is, hogy mindent összevetve a válaszadók 74 százaléka az átlagos jövedelmi határ alatt keres.

Az intézet az is vizsgálta, hogy egy váratlan kiadással meg tudnának-e birkózni a megkérdezettek. Marek Bertram szerint a magyar társadalom 45 százalékának jelentene problémát egy 100 ezer forintos kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből, 25 százalék viszont nem tudna megbirkózni egy ekkora anyagi kihívással. Az elemző elmondta, mindössze a társadalom 28 százaléka mondja azt, hogy minden hezitálás nélkül át tudna lendülni egy ilyen mértékű váratlan kiadáson, például egy háztartási gép pótlásán.

Az Egyensúly Intézet kutatása alapján a magyar háztartások valamivel optimistábban várják a következő negyedévet a bevételek tekintetében, mint három hónappal ezelőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×