eur:
391.26
usd:
366.51
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ten Thousand Euro In Stack Against Euro Banknotes Background
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Heteken belül 10 milliárd eurónyi magyar támogatást szabadít fel az EU

A Portfolio és a Reuters is úgy értesült, hogy a horizontális feljogosító feltételek által blokkolt kohéziós források nagy része felszabadulhat.

A Portfolio úgy tudja, hogy már csak a magyar kormány válaszára van szükség ahhoz, hogy a horizontális feljogosító feltételek által blokkolt kohéziós források egy része felszabaduljon. Brüsszeli források szerint a 13 milliárd eurónyi, más jogállamisági eljárások által nem blokkolt rész 75 százalékának, vagyis 10 milliárd eurónak a kifizetése indulhat meg hamarosan.

Szeptemberben még november második felére várták a jóváhagyó döntést a magyar igazságügyi reformhoz kötött horizontális feljogosító feltételekről szóló eljárásban, de végül az Európai Bizottság további kért, az igazságszolgáltatás működésére vonatkozó kérdést tett fel, és a portál kormányzati információi szerint az Igazságügyminisztérium hamarosan megküldi a válaszokat, és az Európai Bizottságnak 10-12 napja van arra, hogy ezt követően döntést hozzon a más jogállamiságú témájú eljárások által nem blokkolt magyar kohéziós források kifizetéséről.

A Reuters értesülései szerint ez a döntés felszabadíthat 13 milliárd eurónyi fejlesztési pénzt. Csütörtökön az Európai Bizottság egy rövid tájékoztatót tartott a magyar reformokkal kapcsolatban, és itt állapították meg, hogy

a vitás pontokra adott válaszok után várhatóan megindulhatnak a kifizetések.

A Portfolio szerint ez a gyakorlatban csak 10 milliárd euró felszabadítását jelenti majd, mivel vannak tematikus feljogosító tételek, amelyeket szintén teljestenie kell a magyar kormánynak. Ezek 2,5-3 milliárd eurót blokkolnak.

A bizottság egyébként akkor is kiad egy értékelést a horizontális feljogosító feltételekről szóló procedúráról december 15-ig, ha addig a magyar kormány nem válaszol a feltett két kérdésre. Ennek oka, hogy a tavaly decemberi tanácsi döntés kötelezi a brüsszeli testületet, hogy ezt elkészítsék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×