eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Válaszút előtt állt az MNB - itt a kamatdöntés

Szűk fél év után tartott ismét "izgalmas" kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Legutóbb idén tavasszal volt "némi izgalom" abban, hogy mikor kezdődik meg az irányadó kamat csökkentése, majd pedig az elmúlt öt hónapban gyakorlatilag borítélkoható volt a 100 bázispontos kamatcsökkentési ütem. Szeptemberben összeolvadt az alapkamat és az irányadó kamat 13 százalékon. Most az volt a kérdés, hogy ezek után milyen lépést tesz az MNB.

Beke Károly, a Portfolio elemzője korábban az InfoRádióban összegezte: a szakértők többsége az irányadó kamat 50 bázispontos csökkentését vetítette előre 12,5 százalékos kamatszinttel, de az előrejelzések szerint lehetett "minden" a kamattartás és a 100 bázispontos csökkentés között. Igaz, e két szélsőség nagy meglepetést okozott volna a piacon.

A Monetáris Tanács keddi döntése értelmében

75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkent az alapkamat,

a kamatfolyosó két széle is ugyanilyen mértékben mérséklődött.

Ezzel a döntéssel a jegybank a saját reálkamatszabálya által engedett legnagyobb csökkentést hajtotta végre. Mint korábban írtuk, a pozitív reálkamatot szeptemberben érte el az ország, amikor az infláció 12,2 százalékra lassult, alacsonyabbra, mint a 13 százalékos alapkamat, vagyis ha meg akarta tartani a pozitív reálkamatot, akkor csak 80 bázispontnál kisebb kamatcsökkentést hajthatott végre.

A keddi döntéssel most 0,05 százalékos a hazai visszatekintő reálkamat.

Előzmények

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását. A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd azt májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette.

Egy hónappal ezelőtti ülésén a testület döntött az egynapos betéti gyorstender kivezetéséről, amivel 11 hónap után ismét az alapkamat vált az effektív jegybanki kamattá, és szimmetrikussá vált a kamatfolyosó az alapkamat körül +/- 100 bázispontos sávval.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×