eur:
391.07
usd:
367.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Infostart/InfoRádió

Kamatdöntő ülés jön

Ma tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

Szeptember végi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén, ugyanakkor döntöttek az egynapos betéti gyorstender kivezetéséről, amivel 11 hónap után ismét az alapkamat vált az effektív jegybanki kamattá, és szimmetrikussá vált a kamatfolyosó az alapkamat körül +/- 100 bázispontos sávval.

Az MNB 2022 szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A jegybank október 14-től indította el egynapos betéti gyorstendereit, 18 százalékon. A kamatkondíciók normalizációja 2023 májusában kezdődött az egynapos betéti tendereken kínált kamatszint 100 bázis pontos csökkentésével. A kamatvágás a soron következő négy hónapban hasonló ütemben folytatódott, míg szeptemberben az egynapos betéti kamat 13 százalékon összeért az alapkamat szintjével.

Virág Barnabás MNB-alelnök a szeptemberi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón közölte: az alapkamatot év végéig a makrogazdasági adatok, az inflációs pálya alakulása és a pénzpiaci környezet alakulása folyamatos értékelésével alakítják majd ki.

Az alapkamat év végi szintje piaci várakozások szerint 11 százalék környékén szóródhat.

Az InfoRádióban elhangzott: az elemzők többsége szerint megkezdi a Magyar Nemzeti Bank a kamatcsökkentést.

A várakozások szerint a Monetáris Tanács a keddi ülésén 50 bázisponttal 12,5 százalékra viheti le az irányadó kamatot.

Beke Károly, a Portfolio elemzője rámutatott: a jegybank korábban többször is hangsúlyozta a pozitív reálkamat jelentőségét. Ezt szeptemberben érte el az ország, amikor az infláció 12,2 százalékra lassult, alacsonyabbra, mint a 13 százalékos alapkamat. "Ha a jegybank valóban szeretné fenntartani a pozitív visszatekintő reálkamatot, akkor 80 bázispontnál kisebb kamatcsökkentésre lehet csak lehetősége" - mutatott rá a szakértő. Óvatosságra inthetik a jegybankot a kamatcsökkentés mértékében egyes nemzetközi fejlemények is (izraeli háború, amerikai kötvényhozamok emelkedése).

A teljes beszélgetés a cikk végén meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×