eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Kiderült, mennyiből gazdálkodtak a magyar háztartások a múlt hónapban

A háztartások havi átlagos jövedelme 503 ezer forint volt szeptemberben, az egy főre jutó átlagos havi jövedelem pedig nettó 204 ezer forintot tett ki – ez derült ki a Nézőpont Intézet most először közzétett Fogyasztói Barométeréből. A részletekről Vukovich Gabriellát, a Nézőpont Intézet gazdaságkutatási igazgatóját kérdeztük.

A Nézőpont Intézet Fogyasztói Barométer alapjául szolgáló kutatás szerint

a háztartások havi átlagos jövedelme nettó 503 ezer forint volt 2023 szeptemberében, ami egy főre vetítve 204 ezer forintot jelent.

Kiindulva abból, hogy a háztartások fogyasztását nemcsak a jövedelmük finanszírozza, hanem egyéb forrásokat is bevonnak a fogyasztásba, lásd pénzintézeti hitel-, vagy baráti/rokoni kölcsön felvétele, valamit korábbi megtakarítások (részleges, netán teljes) felhasználása, a háztartások teljes forrásfelhasználása (átlagosan elkölthető pénzmennyiség) együttesen 694 ezer forintot tett ki múlt hónapban – ismertette Vukovich Gabriella.

A felmérés alapján

szeptemberben a háztartások 31 százaléka volt kénytelen hozzányúlni a megtakarításaihoz; ezek fele 100 ezer forintot vagy annál kevesebbet vett ki a tartalékaiból.

Ennek egy része fogyasztásra szánt összeg volt, egy részét viszont más befektetési formába csatornázták át a háztartások – jegyezte meg a a Nézőpont Intézet gazdaságkutatási igazgatója. Jelesül látható volt, hogy az állampapír-vásárlás hihetetlenül megnövekedett, ami részben más megtakarításoknak a felhasználásából keletkezhetett. Az is kiderült, tízből négy háztartás tudott a havi jövedelméből új megtakarításokat képezni; kétharmaduk 100 ezer forintnál kevesebbet tett félre szeptember hónapban.

A 2010-es évtized úgymond nagyon kedvező időszakát követően először a pandémia, majd az orosz–ukrán háború, most pedig a közel-keleti konfliktus rendkívül bizonytalan helyzetet teremtett, amiben a háztartásoknak egy egészen más típusú gazdasági- és inflációs környezethez kell alkalmazkodniuk – értett egyet a gazdaágkutató szakember. Ugyanakkor, bár a hivatalos szeptemberi kereseti adatok még nem ismertek, a korábbi hónapok dinamikájából arra következtethető, hogy a 12,2 százalékos infláció mellett reálbér-növekedésre került sor, ami hatással lehetett a háztartásokra – tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban a háztartások 21 százaléka számít arra, hogy növekedni, 17 százalék pedig arra, hogy csökkenni fog a jövedelme. Viszont azt is látni kell, hogy 58 százalék, tehát

a háztartások nagy többsége azzal számol, hogy nem változik a jövedelme októberben szeptemberhez képest

– ismertette Vukovich Gabriella, a Nézőpont Intézet gazdaságkutatási igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×