eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a Népszámlálás 2022 címmel tartott első, eredményközlő sajtótájékoztatón a KSH épületében 2023. február 16-án. A legutóbbi népszámlálás kezdetekor, 2022. október elsején 9 millió 604 ezer volt Magyarország lakossága és 4 millió 593 ezer lakás volt az országban.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Vukovich Gabriella: ma már nem kérdés az egy számjegyű infláció az év végére

Az infláció alakulásáról is beszélt a KSH egykori elnöke, a Nézőpont Intézet gazdaságkutatója.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában az infláció kapcsán is kérdezték Vukovich Gabriellát. A gazdaságkutató szakember szerint ma már nem kérdés, hogy év végére egy számjegyűre mérséklődik, hiszen egyrészt hatnak a gazdaságpolitikai lépések, másrészt csökken a bázishatás mértéke. Szerinte mindez jó jel, mert így a jövőre meghirdetett, gazdasági növekedést serkentő programnak is megvannak a feltételei. Hozzátette: a külső tényezők változatlanul fontosak, a fegyveres konfliktusok kihatnak az energiapiacra, a drága energia pedig emeli az inflációt.

Arra a kérdésre, hogy mely kormányintézkedések járulnak hozzá az infláció csökkenéséhez, azt felelte, az energiaárak emelkedése ellen ársapkával és az extra profit megadóztatásával tudott a kormány védekezni.

Az ellenőrzések szigorítása, a spekuláció letörése, az árverseny ösztönzése, illetve az árfigyelő rendszer is hozzájárult a lassuláshoz.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank vitája kapcsán mindkét félnek igazat adott, szerinte konstruktív a diskurzus, mert az a cél, azaz infláció letörése felé vezet. A kormánynak nagyobb szabadság áll rendelkezésére a gazdasági folyamatok befolyásolására, míg az MNB-nek megvannak a törvényben rögzített feladatai, ám mindkét szereplő fontos, és az adatok szerint jól kiegészítik egymást.

Az interjúban szó volt még többek között arról is, hogy miért végez ezentúl gazdaságkutatást is a Nézőpont Intézet, mi az oka annak, hogy a KSH után ott folytatja, illetve milyen hatással lesz a magyar gazdaságra, ha hozzájut az EU-s forrásokhoz.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×