eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Analyst working with Business Analytics and Data Management System on computer to make report with KPI and metrics connected to database. Corporate strategy for finance, operations, sales, marketing
Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

Vukovich Gabriella adatokból készít újfajta gazdasági elemzéseket – mostantól a Nézőpontnál

A Nézőpont Intézet gazdaságkutatási igazgatójaként folytatja szakmai munkáját Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Ezzel párhuzamosan az intézet bővíti eddigi közvélemény-kutatási és politikai elemzési tevékenységét a gazdaságkutatással. Az intézet csütörtök publikálja első, a gazdaságkutatással kapcsolatos munkáját, az ezer fő megkérdezésével készült Fogyasztó Barométer főbb megállapításait. De emellett még számos olyan kutatási terület lesz, amivel jelenleg nem vagy csak kevésbé hangsúlyosan foglalkozik a többi a gazdaságkutatással foglalkozó intézet.

Bár a Nézőpont Intézet eddig alapvetően politikai közvélemény-kutatásokkal, elmézésekkel foglalkozott, vezetése nemrégiben úgy döntött, hogy gazdaságkutatót is működtet, és a vezetésére Vukovich Gabriellát kérte fel Mráz Ágoston Sámuel. A gazdaságkutató szakember 2006-2010-ig, mielőtt kinvezték volna a KSH élére, szakértőként már a cégcsoportnál dolgozott. „Ez a korábbi bizalom most újra felszínre került” – mondta az InfoRádióban.

Vukovich Gabriella izgalmas kihívásnak tartja új pozícióját, mert – mint mondta – egy új struktúrát kell felépíteni, ráadásul egy olyan tevékenységet, ami döntően adatalapú.

A cél, hogy adatalapon próbáljanak meg különböző elemzéseket készíteni, következeteseket levonni.

Megjegyezte, a Nézőpont Intézetnek korábban is mindig az adat volt a gondolkodása középpontjában, hiszen közvélemény-kutatások alapján végzi a munkáját. Éppen ezért a gazdasági elemzéseket is részben a lakosság megkérdezésével, részben egyéb statisztikai, gazdasági adatforrások felhasználásával kívánják megalapozni.

Az új igazgató rámutatott, hogy a KSH-nak például sok olyan adata van, ami megjelenik, hozzáférhető, de nem feltétlenül kellően kiaknázott elemzési szempontból. Ugyanakkor más statisztikai hivataloknak, más nemzetközi szervezeteknek is rengeteg adata jelenik meg, és ezeknek a feldolgozása, elemzése is célja az új kutató munkacsoportnak.

Vukovich Gabriella kiemelte: feltett szándékuk, hogy egyrészt ne olyan területeket kutassanak, amik már mások által is jól „megkutatottak”, hanem inkább a hiányokra fókuszálnának. Jó példa erre a Fogyasztói Barométer felmérés, amit első ízben a csütörtökön fognak ismertetni – mondta.

„Ezzel a módszertannal, megközelítéssel kevesen mérik a háztartások fogyasztását”

– fogalmazott a szakember, újszerű terméknek nevezve, hogy a háztartásoknak forrásoldali és felhasználásoldali lehetőségeit mérik fel negyedévente.

Foglalkoznak továbbá a gazdaság fehéredésével, fehérítésével. Mint azt kiemelte, óriási versenyképességi előny, ha a gazdasági szereplők fehéren működnek, illetőleg ha a gazdasági folyamatok áttekinthetők és jogszerűen működnek. Szerinte ennek számos eredménye ismert, az online pénztárgépek és számlák, a különféle ellenőrzések, NAV-fejlesztések vagy a Gazdasági Versenyhivatal akciói mind-mind ezt szolgálják.

Az új gazdaságkutatási munkacsoport a közpénzügyeket is górcső alá kívánja venni, mely területtel egyébként a Nézőpont Intézet 2006-os megalakulása táján már foglalkozott. Foglalkozni kívánnak továbbá a nemzeti tőke szerepével a gazdaságban, annak kiterjedtségével, működésével, a GDP-hez, illetőleg általában a gazdasági növekedéshez, a foglalkoztatottsághoz és a beruházásokhoz és ilyen értelemben a társdalalomhoz való hozzájárulásával is – sorolta Vukovich Gabriella, hozzátéve: ha a foglalkoztatottságot nézzük, illetve a jövedelmeke, akkor annak komoly társadalmi szerepe, hatása is van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×