eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Tényleg indokolatlanul drágák egyes import élelmiszerek? Most kiderül

Panaszeljárás keretében vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyes külföldön előállított élelmiszerek feltételezett túlzó árazását.

A tejtermékek, majd a tartós élelmiszerek piacain elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatok lezárását követően a nemzeti versenyhatóság újabb vizsgálatot indított, ezúttal panaszeljárás keretében.

A GVH fogyasztói jelzések alapján most olyan élelmiszertermékekkel kapcsolatos piaci magatartásokat fog vizsgálni, mely árukat jellemzően külföldön állítanak elő.

Import tejtermékek – sajtok, gyümölcsjoghurtok – nem Magyarországon gyártott növényi italok, margarinok, illetve különböző fagyasztott zöldségek árazási gyakorlatát elemzik a GVH szakértői.

A GVH talált már eddig is indokolatlanul magasra emelt árú termékeket

A versenyhivatal csütörtökön hozta nyilvánosságra a végleges jelentését a tartós (konzerv- és fagyasztott) élelmiszerek piacán végzett korábbi, gyorsított ágazati vizsgálatáról. A GVH szakértői többek között feltárták, hogy

a kiskereskedők az elemzett termékkörön belül 25–35 százalék közötti bruttó árrést realizáltak 2022-ben, ami jelentősnek tekinthető.

Találtak olyan termékeket (pl. gyorsfagyasztott zöldborsó vagy morzsolt csemegekukorica), amelyek esetén a bruttó árrésbe épített átlagos nyereséget indokolatlanul megháromszorozták.

A versenyhivatal tevékenysége hozzájárul az infláció csökkentéséhez is

A GVH célja, hogy vizsgálataival felfedje az árazási anomáliákat, valamint az online Árfigyelő rendszer működtetésével hozzájáruljon az infláció letöréséhez, védje a magyar családokat és nyugdíjasokat.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022 ősze óta kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerpiacok folyamatainak feltárására, illetve az infláció mögött rejlő, a versenyjogot érintő okok részletes vizsgálatára. Ennek keretében a GVH több célzott gyorsított ágazati vizsgálatot folytatott le, valamint 2023. július elsejétől működteti az online Árfigyelő rendszert.

Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi üzletlánc mintegy 1200 boltjában 62 termékkategóriában hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók. Július elseje óta az Árfigyelő egyedi látogatóinak száma meghaladta a 910 ezret, a rendszer eddig átlagosan mintegy 8 százalékkal csökkentette a figyelt termékek átlagárát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×