eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke (b) és Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója a szeretetszolgálat és a vállalat sajtótájékoztatóján Budapesten, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Központjában 2022. október 20-án. Háromezer fogyatékossággal élő ember számára egy évre elegendő higiéniai papírterméket adományozott a Vajda-Papír a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Az adományból a szeretetszolgálat huszonkét bentlakásos intézménye, tizenhat nappali ellátást nyújtó központja és huszonhét támogató szolgálata egyaránt kap.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A tavalyi „beruházási év” után nagy lendülettel nyitotta az évet a Vajda-Papír Kft.

Megduplázta árbevételét a Vajda-Papír Csoport itthoni és norvégiai gyáraiban is tavaly. Összforgalma meghaladta a 80 milliárd forintot, ugyanakkor a jelentősen dráguló alapanyagok és energiaárak miatt a jövedelmezősége csökkent a vállalatnak.

A 2022-es rekord árbevétel ellenére egy év alatt

  • 70 százalékkal, 17 milliárd forinttal nőtt a cég energiaköltsége és drágultak a nyersanyagok árai is.
  • A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény 1 milliárd 440 millió forint volt,
  • az adózás előtti eredmény pedig 100 millió forint lett 2022-ben.

A Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak azt mondta, hogy a tavalyit beruházási évnek tekinti.

„Befektettünk a partnereink és a fogyasztóink bizalmába,

hiszen természetesen kellett volna még drasztikusabban árat emelünk, lehet, hogy tudtunk volna, de nem annyira erőltettük. A hosszú távú stratégiánkba nem illeszkedik, hogy a fogyasztóinkkal és partnereinkkel a termékeinkbe és vállaltunkban vetett hitet bármilyen módon megingassuk” – nyilatkozott Vajda Attila.

Jelentős kapacitásnövelő beruházásokat hajtottak végre 2022-ben – mondta az ügyvezető igazgató.

„Ezek a kapacitások elindultak, a költségszintjeinket normalizálni tudtuk belső fejlesztésekkel, megtakarításokkal, még nagyobb odafigyeléssel és természetesen a külső körülmények is pozitívan változnak, tehát az energiaárak csökkennek, a beépülő anyagok költségeit, illetve a szolgáltatási költségeket pedig muszáj lesz versenyeztetni és csökkenteni a beszállítóink részéről. Így azt lehet mondani, hogy további áremelkedésre nem kell számítani, a termékeink elérhetőségének korlátai nincsenek” – mondta.

A kereskedelemben dolgozó kollégáinak az a feladata, hogy még több terméket értékesítsenek Magyarországon és a több mint harminc országban, ahol jelen vannak – tette hozzá Vajda Attila.

„Nagyon szépen teljesített a norvégiai gyárunk, ott forgalomnövekedés és mennyiségi értékesítési növekedés is volt,

és értelemszerűen, mivel Skandináviában egészen más energiamixszel dolgozunk, kvázi kibocsátásmentes vállalatot és termelőgépek üzemeltetünk, csak a villamosenergia ára volt hatással a jövedelmezőségre” – fejtette ki.

2023. első negyedévében a Vajda-Papír Kft. nettó árbevétele mintegy 16 milliárd forint volt, ami 10 százalékos emelkedést jelent az előző időszakhoz képest. Az idei kilátások jók, az idei tervekben jelentős, 20 százalékos árbevétel-növekedés szerepel, és 2023-ban a korábbi jövedelmezőség visszaállítása a legfőbb cél, így a beruházások intenzitását mérséklik – tette hozzá a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×