eur:
394.63
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A cseppfolyósított földgázt szállító, újragázosító egységgel felszerelt Exemplar úszó terminál (angol betűszóval FSRU) megérkezik a Helsinkitől nyugatra fekvő Inkoo kikötőjébe 2022. december 28-án. Finnország egy tíz évre szóló megállapodás keretében bérbe vette a 2010-ben átadott, belga zászló alatt hajózó tankert. Az orosz gáz helyettesítésére szolgáló mobil terminál a finn és a balti piacot szolgálja majd, és további erőforrásokat biztosít az európai energiaválság közepette.
Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari

Nem érkeztek adatok a gázárakat csökkentő uniós rendszerhez

Nem kap adatokat az Európai Unió szakhivatala, így egyelőre nem tudják felmérni, hogyan működik az LNG-piac. Emiatt nem tudnak a cseppfolyósított földgázra egy külön referenciaárat meghatározni, amely támogathatná a gázárak csökkenését.

Az EU Energiaszabályozói Együttműködési Ügynöksége nem kap elegendő mennyiségű adatot, így nem tud új referenciaszámítási mechanizmust alkalmazni – értesült a Reuters. Ez azért rossz hír a fogyasztóknak, mert tavaly több tagállam kérte az Európai Bizottságtól, hogy vezessenek be egy gázársapkát, amely megvédhetné az európai fogyasztókat a nagy árkilengésektől.

Megoldásként megszületett az LNG-referenciaárazási rendszer kidolgozása, amely függetlenítené az orosz vezetékes gázszállítmányok hektikusságától a kiszámíthatóbban érkező cseppfolyósított gázszállítmányokat. Azt is kiküszöbölné, hogy a tagállamok egymás ellen licitáljanak a kapacitásokra, hanem pontosan lássák, hogy a piacon milyen árak vannak. Létrejöttével a piaci szereplők az új referenciaárfolyamot használhatnák az LNG-szerződések alapjául, amelyeket hagyományosan a holland TTF gázcsomópont árához kötöttek.

A rendszernek már múlt hét pénteken el kellett volna indulnia, de az ACER nem tudta közzétenni az első napi LNG-árbecslést, mivel

a szabályozó hatóságnak bejelentett kilenc tranzakcióból csak kettő volt alkalmas a felvételre.

Nagyobb probléma, hogy az ACER hétfőn ismét nem kapott elegendő adatot az értékelés kiszámításához.

Az ACER szóvivője szerint a beérkezett ajánlatok egy része hosszú távú szerződések alapján meghatározott árakra, vagy évek vagy hónapok múlva történő szállításra vonatkozó rakományokra vonatkozhatott – ezek egyike sem számít bele a napi azonnali árbecslésbe. "Ha nincs megkötött ügylet, akkor nincs mit jelenteni. Az ACER figyelemmel kíséri az adatok minőségét, és megfelelő módon kommunikálja, ha hiányosságokat észlel" – mondta a szóvivő a hírügynökségnek.

A kudarctól még nem kell tartani, hiszen

az EU Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökségének márciusban kell elindítania a napi európai LNG referenciaárazási platformját.

Az Európai Bizottság végrehajtó testület szóvivője is elmondta, hogy az LNG-ár referenciaértékét hosszabb idő alatt határozzák meg az uniós országok által decemberben elfogadott rendeletnek megfelelően.

Egyelőre nem húsba vágó a cseppfolyósított gázra vonatkozó számítási módszer, mert a TTF árai jelenleg 55-60 dollár/megawattóra szint között mozognak, ami hatoda a tavaly augusztusi 340 euró feletti csúcsoknak, a mostani kurzus pedig bőven a háború előtti árfolyam alatt van.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×