eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Nyitókép: Pexels.com

Fájó drágulásra készülhetnek a társasházak lakói 2023-ban

Az energiaválság és az infláció miatt már tavaly is sok társasházban emelték a közös költséget, de a szakértők szerint a java még hátravan.

Az elmúlt év eseményei a társasházban lakókat is rosszul érintette, ezeknek a gazdálkodását ugyanis a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetsége szerint rendkívül kedvezőtlen mértékben érintette az energiaválságból keletkezett költségtöbblet. Mindezt pedig felerősítette a hirtelen berobbant infláció hatása is. Így lehetséges az, hogy a megnőtt energiaárak miatt az év végén a legtöbb társasházban megemelték a közös költséget – írja a Pénzcentrum.

„Rendelkezésre álló információink szerint az energiaár-emelkedés hatására az üzemeltetéshez szükséges közösköltség-emelés 65-72 százalékos mértékben jelentkezett, az épületek műszaki állapotát, korát és az üzemeltetési körülményeket figyelembe véve” – mondta el a lap megkeresésére Vass Ferenc LÉTÉSZ-elnök.

A Duna House elemzési vezetője szerint még nem mindenhol kellett a drasztikus emelés mellett dönteni, bár sok társasházban nem volt más megoldás. Tapasztalataik szerint a legtöbb társasház reagált az energiaválságra, hol spórolással, például időkapcsolós lámpák és energiatakarékos led izzók felszerelésével, hol pedig a közös költség emelésével. Van olyan társasház, ahol már az ősz során az emelés mellett döntöttek, de találkozni olyannal is, ahol csak az idei év első napjától lépett életbe a közös költség emelése – jelezte Benedikt Károly.

A Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökségi tagja szerint a közös költséget néhol azért csak az idén emelik, mert a legtöbb társasháznak volt annyi tartaléka tavaly, hogy emiatt ne kelljen rendkívüli közgyűlést összehívni és emelni év közben, „ez viszont idén elkerülhetetlen lesz”.

Úgy véli, tovább nehezíti a helyzetet, hogy az MVM nem volt felkészülve erre a helyzetre, és

sok társasház több hónap késéssel kapta meg a magasabb energiaszámlákat.

Dén Mátyás András szerint a közös költség ráadásul nem csak a megemelkedett energiaszámlák miatt fog idén drasztikusan megnőni, hiszen a kata kivezetése és az infláció is jelentős mértékben érintette a szektort. „Számításaink szerint idén a hazai társasházakban várhatóan 30–50 százalék közötti közösköltség-emelés várható, amit meg kell szavaznia a tulajdonosoknak, különben tovább romolhat a társasházak már eleve rossz állapota, illetve ellehetetlenül a társasház működése. Ha idén a várakozásoknak megfelelő lesz a pénzromlás, akkor 2024-ben újabb 20–30 százalékkal növekedhet a közös költség” – emelte ki.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt években a 0 közeli jegybanki alapkamat miatt olcsó volt a közös költséggel tartozni, de a drasztikus emelés miatt lesz egy réteg, amely nem fogja tudni kigazdálkodni a többletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×