eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A réz ára mutatja meg, hogy áll a világ gazdasága – itt vannak a friss adatok

A gazdasági egészség fontos mutatójának tekintik a rézárat, mely több elemző szerint is nagyot nő jövőre.

A réz, amelynek árát hagyományosan a gazdasági egészség vezető mutatójának tekintik, nem meglepő módon nehéz évet zárt. Az elemzők azonban 2023-ban újbóli fellendülésre számítanak, még akkor is, ha a globális kilátások továbbra is rendkívül bizonytalanok.

A kínálat szűkössége és az energetikai átállással kapcsolatos hosszú távú kereslet garantálja a legnagyobb bankok szerint azt, hogy a réz ára felfelé ível majd – írja a CNBC.

A 2022-es áresés részben a fémpiac várakozásaiból eredt: a globális növekedés lassulása és a bányászati tevékenység felgyorsulása közepette a kereslet lassulására vonatkozó várakozások vezéreltek azt – írták a Goldman Sachs stratégái egy múlt heti jegyzetükben.

Ez azonban nem vált valóra,

a katódpiac továbbra is hiányban van, a globális látható készletek pedig 14 éve a legalacsonyabb szintre estek

– mondta Nick Snowdown fémstratéga.

A számos ágazatban felhasznált réz nehéz évében szerepet játszott a szigorúbb amerikai monetáris politika, az ukrajnai orosz háborúból eredő energiaválság és a szigorú Covid-zárlatok és a gyenge ingatlanpiac kombinációja Kínában.

Az réz ára idén márciusban 10 600 dolláros tonnánkénti árral tetőzött, a Goldman pedig 9 ezer dollárról 11 ezer dollárra emelte 12 hónapos előrejelzését a múlt héten. 2023-ra tonnánként 9750 dollárra a, 2024-re pedig 12 ezer dollárra emelte átlagár-előrejelzését. A Bank Of America szerint már a jövő év második felében 12 ezer dollár fölé emelkedhet a réz tonnánkénti ára.

A Fitch Ratings stratégái a várható globális gazdasági visszaesés miatt óvatosabb álláspontot képviselnek.

"A globális elsődleges rézfogyasztásmérsékelt, mintegy 2 százalékos növekedésére

számítunk 2023-ban, hasonlóan a 2022-es évhez. A bányák kínálata 2023-ban mintegy négy százalékkal fog növekedni, bár a zavarok ezt befolyásolhatják. A szorosan kiegyensúlyozott piac és a minimális globális rézkészletek fenntartják az árakat 2023-ban. A réz hosszabb távú kilátásait az energetikai átállásból eredő kereslet támogatja" – írták.

A Fitch 2023-ra 8 ezer dolláros tonnánkénti rézárat feltételez, amely 2024-ben és 2025-ben 7500 dollárra csökken.

Más intézmények ennél alacsonyabb árra számítanak jövőre. A BNP Paribas 2023-as kilátásaiban a jövő év első negyedévére tonnánkénti 6800 dolláros háromhavi rézárat prognosztizált, amely a második negyedévben 6465 dollárra csökken, de 2024 végére 8250 dollárra emelkedik.

"Arra számítunk, hogy az európai feldolgozóipari tevékenység visszaesése hozzáadódik a lassuló kínai és amerikai tevékenység hatásához" – mondta a francia hitelintézet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×