eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Unsplash.com

Több mint négyszeres áron vesz áramot Magyarország a tavalyihoz képest

Részletes adatok állnak már rendelkezésre az alapvető problémáról.

A Világgazdaság arról közölt összeállítást a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség adatai alapján, mennyivel drágult egy év alatt az energiabeszerzés, miközben a közelebbi keleti országokba irányuló export a háborúval és az azt övező szankciókkal nagy sebet kapott, megbillentve a külkereskedelmi mérleget.

A Hepa 2021 első három negyedévének és 2022 első három negyedévének az adatait vetette össze.

Az áram esetében 420, a gáz- és olajtermékeknél 275 százalékos volt az áremelkedés.

További tetemes, 150-200 százalékos importérték-növekedés következett be a műszerek, olajok (élelmiszer), fémipari termékek, gabonafélék, zöldség és gyümölcs kategóriájában.

A Hepa által létrehozott exportágazati kategóriákon belül továbbra is az elektronika és a villamos berendezések (28,9 százalék), valamint a járműipar (18,6 százalék) rendelkeztek a legnagyobb exportrészaránnyal 2022 első fél évében. A 2021-es második fél év és a 2022-es első fél év között az ágazatok átlagos exportérték-növekedése 15,9 százalék volt.

Az energiaválság következtében jócskán megnövekedtek a műtrágya előállítási költségei, és hiány keletkezett belőle az európai piacokon és Magyarországon egyaránt. Ennek ellenére a műtrágyatermékek kiviteli értékében jókora növekedés volt tapasztalható (83,8 százalék).

A magyar kereskedelem irányaiban nagyobb változás nem történt. Az export döntő részét lefedő EU részesedése 75,6-ről 76,8 százalékra emelkedett. Továbbra is Európa (EU27, illetve EU27-en kívüli európai országok) jelenti a magyar export fő irányát 89,1 százalékos aránnyal. Ázsia részaránya 2022 első fél évében 4,8 százalék volt, míg az amerikai kontinens országai 4,9 százalékot képviseltek.

Továbbra is Németország a legnagyobb kereskedelmi partner, bár részaránya 25,2 százalékra csökkent a 2021 első félévi 26 százalékról.

Növekedett a magyar kivitel a mezőgazdaság és az állattenyésztés (168,3 százalék), az agráripar (35,2 százalék) és az egészségipar (31,7 százalék) esetében. Nem meglepetés, hogy a háború miatt jelentős visszaesés történt az ukrajnai exportértékben is, egészen pontosan 33,8 százalékos csökkenés állt be.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszanak a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×