eur:
389.51
usd:
364.54
bux:
68001.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Több mint négyszeres áron vesz áramot Magyarország a tavalyihoz képest

Részletes adatok állnak már rendelkezésre az alapvető problémáról.

A Világgazdaság arról közölt összeállítást a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség adatai alapján, mennyivel drágult egy év alatt az energiabeszerzés, miközben a közelebbi keleti országokba irányuló export a háborúval és az azt övező szankciókkal nagy sebet kapott, megbillentve a külkereskedelmi mérleget.

A Hepa 2021 első három negyedévének és 2022 első három negyedévének az adatait vetette össze.

Az áram esetében 420, a gáz- és olajtermékeknél 275 százalékos volt az áremelkedés.

További tetemes, 150-200 százalékos importérték-növekedés következett be a műszerek, olajok (élelmiszer), fémipari termékek, gabonafélék, zöldség és gyümölcs kategóriájában.

A Hepa által létrehozott exportágazati kategóriákon belül továbbra is az elektronika és a villamos berendezések (28,9 százalék), valamint a járműipar (18,6 százalék) rendelkeztek a legnagyobb exportrészaránnyal 2022 első fél évében. A 2021-es második fél év és a 2022-es első fél év között az ágazatok átlagos exportérték-növekedése 15,9 százalék volt.

Az energiaválság következtében jócskán megnövekedtek a műtrágya előállítási költségei, és hiány keletkezett belőle az európai piacokon és Magyarországon egyaránt. Ennek ellenére a műtrágyatermékek kiviteli értékében jókora növekedés volt tapasztalható (83,8 százalék).

A magyar kereskedelem irányaiban nagyobb változás nem történt. Az export döntő részét lefedő EU részesedése 75,6-ről 76,8 százalékra emelkedett. Továbbra is Európa (EU27, illetve EU27-en kívüli európai országok) jelenti a magyar export fő irányát 89,1 százalékos aránnyal. Ázsia részaránya 2022 első fél évében 4,8 százalék volt, míg az amerikai kontinens országai 4,9 százalékot képviseltek.

Továbbra is Németország a legnagyobb kereskedelmi partner, bár részaránya 25,2 százalékra csökkent a 2021 első félévi 26 százalékról.

Növekedett a magyar kivitel a mezőgazdaság és az állattenyésztés (168,3 százalék), az agráripar (35,2 százalék) és az egészségipar (31,7 százalék) esetében. Nem meglepetés, hogy a háború miatt jelentős visszaesés történt az ukrajnai exportértékben is, egészen pontosan 33,8 százalékos csökkenés állt be.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×