eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Csúcsra jutott az infláció, és még marad is ott egy darabig

Arra viszont még éveket kell várnunk, hogy a 2019-es szintre kerüljön vissza.

"Az infláció idén eljutott a csúcspontra, de még jövőre is a pandémia előtti idők szintje fölött marad" – mondta David Mann, a Mastercard Economics Institute ázsiai-csendes-óceáni, közel-keleti és afrikai vezető közgazdásza a CNBC-nek.

A nemzeti bankok világszerte emelték a kamatlábakat még novemberben is a magas inflációra adott válaszként. A G10-ek mellett a feltörekvő piacok nemzeti bankjai is erre kényszerültek.

"Az infláció nagy kihívás: megugrott és még mindig nagyon magas szinten áll"

– mondta Mann, aki abban is veszélyt lát, ha a nemzeti bankok a szükségesnél magasabb kamatláb-emelést hajtanak végre. Nehéz helyzetet alakíthat ki, ha a nemzeti bankok túl messzire mennek és túl gyorsan kell visszafordulniuk erről az útról – vélekedett.

Az infláció ellenére egyes piacokon a fogyasztók továbbra sem vonakodnak költeni – ez igaz Amerikára, ahol az utazás terén is érzékelhető ez. Sokan keresnek élményeket, és hajlandók meghúzni a nadrágszíjat annak érdekében, hogy ilyesmit engedhessenek mag maguknak. Mann szerint ugyanis nagyon sokan tartanak attól, hogy bár jelenleg nincsenek életben a koronavírussal kapcsolatos korlátozások, de

ezek esetleg visszatérhetnek a későbbiekben,

még ha ez a forgatókönyv nem is túl valószínű.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×