eur:
389.45
usd:
363.72
bux:
68068.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Wizz Air légitársaság Eindhovenbe tartó járata felszállás előtt a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren 2022. október 11-én. 10 éves együttműködését ünnepli a repülőtér és a Wizz Air légitársaság.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A manipulatív kereskedelmi gyakorlatok titkai

A nem megengedett, észrevétlen befolyásolás fogyasztóvédelmi szempontból jogsértő, ezért változtatniuk kell a vállalatoknak – mondta Nagy Andrea Magdolna ügyvéd.

Torzítják a fogyasztók döntéseit a légitársaságok, különösen a fapados cégeknél jelenik meg a vásárlókat megtévesztő gyakorlat, és ezzel összefüggésben az úgynevezett sötét mintázatok alkalmazása – ezt állapította meg múlt héten a Gazdasági Versenyhivatal. Ennek az eszköznek az alkalmazása fogyasztóvédelmi szempontból jogsértőnek számít, ezért a vállalatoknak változtatniuk kell – mondta az Ernst and Young fogyasztóvédelmi szakértője.

A "sötét minták" kifejezés azokra a manipulatív kereskedelmi gyakorlatokra utal, amelyek jellemzően észrevétlen módon befolyásolják az átlagember döntéseit. Nem megengedett, jellemzően észrevétlen befolyásolásról van szó, amelynek a végén általában a vásárló nem olyan döntést hoz, mint amilyet szeretett volna – mondta az InfoRádiónak Nagy Andrea Magdolna ügyvéd, az Ernst and Young fogyasztóvédelmi szakértője.

A kifejezés a manipulatív kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozik, amelyek jelentősen torzítják vagy torzíthatják a fogyasztók szabad döntési lehetőségét, és ezért tilosak.

Ezek a sötét minták, mivel észrevétlenül befolyásolnak, a digitális térben egyfajta tudatos mozgást igényel a felhasználóktól, aminek eredményeképpen kikerülhetnek a hatásuk alól. "Ha erre az ember célirányosan odafigyel, azért sikerülhet" – jegyezte meg.

A társaságok szabályellenes gyakorlatára a Gazdasági Versenyhivatal jellemzően szokott reagálni, sajtóközleményt ad ki vagy tájékoztató anyagot juttat el a vállalkozásoknak. Nagy Andrea Magdolna szerint a türelmi idő hossza nagyon változó, és biztatja az érintetteket, minél gyorsabban vizsgálják felül az elektronikus felületeiket. Hozzátette: erre már régóta vannak jogi elvárások, úgyhogy a Gazdasági Versenyhivatal által kiadott sajtóközlemény már felér egy gesztussal a hatóság részéréről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×