INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

földgáz

gáztároló

gázpiac

energia

Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.

Az eddiginél több gáz érkezik már Magyarországra - itt a matek

Infostart

Kedvezően alakul a hazai gáztárolók töltöttsége is az ország gázigényére vetítve, de meglehet, hogy a tárolók nem fognak megtelni télre.

Ahhoz, hogy október 1-re, a hazai földgáz-kitárolási időszak kezdetére megteljenek a hazai tárolók, az augusztus 31-ig összegyűlt 3,9 milliárd köbméteres mennyiséget egy hónap alatt 6,53 milliárd köbméterre kellene emelni, pontosabban 6,73 milliárd köbméterre egy tavalyi, extra engedély alapján - emlékeztetett a vg.hu. Ezen adatok szerint pillanatnyilag még 2,83 milliárd köbméter gáznak van hely a tárolókban.

Ekkora tétel bespájzolása szeptemberben átlagosan napi 94,33 millió köbmétert jelentene, csakhogy az MFGT és a Hexum Zrt. együtt ennek naponta legfeljebb nagyjából a felét tudja fogadni, 45,3 millió köbmétert az FGSZ Zrt. 2020-as adata alapján. Vagyis október 1-ig teljes gőzzel is csak 1,28 milliárd köbméterrel 5,18 milliárd köbméterre növelhető készlet, a teljes kapacitás 77 százalékára. Ez azonban csak elvi lehetőség, ugyanis a gázszállítások korábbi csökkenése miatt a teljes készlet október 1-re inkább csak 4,78 milliárd köbméteres lehet - számolt a portál.

Megjegyzik, ez természetesen nem egzakt szám, a mennyiségeken sok minden változtathat. Ilyen, hogy

  • a kereskedők például már szeptemberben is felhasználhatnak a betárolt gázból (fel is használtak a napokban);
  • érkezhet plusz gáz Horvátországon és Románián át is;
  • az FGSZ és a romániai Transgaz megállapodásának eredményeként éppen októbertől emelkedik évi 700 millió (tehát napi 1,9 millió) köbméterrel a Románia felől behozható földgáz mennyisége.

Mint ismert, Magyarországon jelenleg 63 százalék körüli a tárolók töltöttségi szintje, ennyi gáz az éves felhasználás több mint 36 százalékára elég.

„Lesz elegendő földgáz a télre” – jelentette ki Szijjártó Péter, amikor beszámolt a minap a napi 5,8 millió köbméteres orosz importról kötött, a vg.hu értesülése szerint fix áras megállapodásról.

Arról, hogy lesz-e elég földgáz az országban, Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert beszélt a napokban az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018