eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Starlink műholdjai látszanak az égen Salgótarján Zagyvaróna településrészéről fotózva 2021. május 12-én hajnalban. A vállalkozás május 9-én 60 műholdat bocsátott pályára, melyek mozgása a hosszú expozíciós idővel készült felvételen fényes csíkként látható. A Starlink program a SpaceX világméretű, a globális internetszolgáltatást célzó műholdas projektje.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Telefonforradalom: Elon Musk szövetkezik a T-Mobile-lal

A T-Mobile és Elon Musk Starlinkje megegyezett, műholdakhoz csatlakoztatnák a mobiltelefonokat.

Az Egyesült Államok felhasználói profitálhatnak csupán egyelőre a lefedettség ilyen úton történő növeléséből: az előfizetők mobiltelefonjait közvetlenül műholdakkal kötik majd össze. A rendszer a T-Mobile meglevő rendszere mellett fut majd Amerikában.

Ezáltal kisebb lehet az adótornyokra való igény, miközben a felhasználók olyan területeken is képesek lesznek szöveges vagy képes üzeneteket küldeni, amelyeken eddig nem volt ehhez szükséges lefedettség – írja a Reuters.

Ez Elon Musk szerint a világtól elszigetelt területek veszélyhelyzeti segítségnyújtásra való esélyeit is jelentősen növeli. A Starlink feje a cég texasi központjában beszélt a tervekről.

A Starlink műholdjai a T-Mobile középsávos spektrumát használják majd egy új hálózat létrehozásához.

A vállalat ügyfelei által használt telefonok többsége kompatibilis lesz az új szolgáltatással, amely a jövő év végén kezdődő béta fázisban szöveges szolgáltatásokkal indul.

A SpaceX 2019 óta közel 3000 alacsony Föld körüli pályán keringő műholdat indított útnak, ezzel jelentősen megelőzte a rivális OneWeb és az Amazon.com Inc Project Kuiper projektjét. Következő generációs Starlink műholdjai, amelyek közül az elsőt a tervek szerint a SpaceX következő generációs Starship rakétájával indítják el annak elkészültekor, nagyobb antennákkal rendelkeznek majd, amelyek lehetővé teszik a közvetlen csatlakozást a T-mobile hálózat mobiltelefonjaihoz.

"Speciális, nagyon nagy és rendkívül fejlett antennákat építünk.. Lényeges, hogy azoknak, akik használják majd a rendszert, nem kell majd új telefont beszerezniük. Amivel jelenleg rendelkeznek, működni fog" - ecsetelte Elon Musk.

A T-mobile a szöveges szolgáltatások bétafázisát követően hang- és adatlefedettséget is kínál majd az új hálózaton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×