INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

eu

energiapiac

villamos energia

földgáz

ursula von der leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok külügyminisztereinek az ukrán válságról folytatott tanácskozása után Brüsszelben 2022. február 22-én. Von der Leyen bejelentette, hogy az EU tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról, amelynek értelmében megtiltják a kereskedelmet a két szakadár régió, Donyeck, Luhanszk, valamint az EU között, és korlátozzák Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz.

Uniós terv: szétválasztják a gáz és az áram árának alakulását

Infostart

Az Európai Bizottság már ezen a héten kijöhet részletes javaslatával.

Az Európai Unió arra készül, hogy belépjen az energiapiacra, hogy rövid távon beavatkozhasson a villamosenergia-árak emelkedésének megfékezése érdekében, végső soron pedig a gáz- és a villamosenergia-árak közötti kapcsolat megszüntetésére törekszik – közölte hétfő este Berlinben az Európai Bizottság elnöke, a német gazdasági miniszterrel, Robert Habeckkel tartott megbeszélése után.

„Olyan eszközt kell kidolgoznunk, amely biztosítja, hogy a gáz ára többé ne határozza meg az áram árát, Most látjuk, amikor a gáz ára az égbe szökött, hogy szét kell választanunk az árakat” – idézi Ursula von der Leyen gondolatait a VG, hozzátéve: mind több tagállam is követeli a beavatkozást, aminek céljából és az EU soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság szeptember 9-re rendkívüli energiaügyi miniszteri találkozót hívott össze.

Az EU beavatkozási tervének pontos kidolgozása még folyamatban van, ám az uniós diplomaták szerint

a bizottság már ezen a héten részletes tervet nyújthat be.

„Az egekbe szökő villamosenergia-árak rávilágítanak a jelenlegi villamosenergia-piaci struktúránk korlátaira” – fogalmazott von der Leyen néhány órával korábban a szlovéniai Bledben megrendezett stratégiai csúcstalálkozón. Szerinte teljesen más körülmények között és teljesen más céllal alakították ki őket.

Ugyancsak a gáz- és áramárak elválasztását tartja megoldásnak Petr Fiala cseh kormányfő is, aki miután kétoldalú tárgyalásokat folytatott Olaf Scholz német kancellárral, kijelentette, hogy: „például a villamosenergia-áraknak a gázáraktól való függetlenítése az egyik út, amelyet megfontolhatunk”.

A cseh szakértők ezzel összefüggésben azt javasolják, hogy az energiatermeléshez használt földgáz árát korlátozzuk – mondta Jozef Sikela ipari és kereskedelmi miniszter szintén hétfőn. „Megnyithatjuk ugyanakkor a teljes piaci szabályozás kérdését, az árak totális szétválasztása végett” – tette hozzá arra is figyelmeztetve: a blokk nem avatkozhat bele túlságosan a piaci mechanizmusokba.

Közben Franciaországban Emmanuel Macron elnök a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott találkozója előtt megismételte az uniós villamosenergia-piac reformjára vonatkozó felhívását, aminek célja egy „spekulációs elemektől védett” és új árképzési formulákkal rendelkező piac létrehozása lenne.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018