eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György
Aerial view of KaisermĂźhlen business and finance district in the evening with Danube river canals, public parks and skyline of Vienna city
Nyitókép: Sergey Alimov / Getty

A világ három legélhetőbb városa európai

Bécs mögé Koppenhága és Zürich fértek fel a dobogóra, az utóbbi a kanadai Calgaryvel osztozik a harmadik helyen. Az osztrák főváros már 2018-ban és 2019-ben is a világ legélhetőbb települése volt.

Az elmúlt öt évben idén harmadszor lett Bécs a világ legélhetőbb városa, de nemcsak a győztes európai az Economist Intelligence Unit (EIU) rangsorában. Az első tíz helyezett közül öt nyugat-európai város, írja a Euronews.

A jelentésből úgy tűnik, hogy a leggazdagabb országok közepes méretű városai teljesítenek a legjobban, ezen túl azonban úgy tűnik, a tíz legelőkelőbb helyre rangsorolt város visszatért a normalitáshoz, kevesebb koronavírussal kapcsolatos megszorítást életben tartva.

Így fest a tíz legélhetőbb város rangsora:

  1. Bécs
  2. Koppenhága
  3. Zürich és Calgary
  4. Vancouver
  5. Genf
  6. Frankfurt
  7. Torontó
  8. Oszaka és Melbourne

Az elmúlt két évben a koronavírus komoly árnyat vetett az élhető városok rangsorára, a jelentés összes indikátorára hatást gyakoroltak a lezárások és a távolságtartási intézkedések. Most azonban ahogyan a világ visszatér a normalitáshoz,

az általános élhetőségi index is emelkedett, 69,1 pontról 73,6-ra.

A pandémia előtti időszakban 75,9 volt ez az érték, melyhez a mostani már egészen közel került.

Öt területen rangsorolnak

A rangsor a legjobb életkörülményeket kínáló városokat emeli ki: számszerűsíti azokat a kihívásokat, amelyekkel egy adott helyen lakók szembesülhetnek, majd összehasonlítja az eredményeket az egyes helyszínek között.

Minden város relatív kényelmére minősítést adnak több mint 30 tényezőre vonatkozóan öt általános kategóriában: stabilitás, egészségügy, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra. Bécs csak a kultúra és környezet témakörében nem kapott 100-as értékelést.

A sereghajtó városok

A lista alján a szíriai Damaszkusz (172), a nigériai Lagos (171) és a líbiai Tripoli (170) található, komoly lemaradásban.

A társadalmi feszültségeknek, a terrorizmusnak és konfliktusoknak tulajdonítják ezeket a rossz pontszámokat.

Az EIU arra figyelmeztetett, hogy bár a pandémiából kilábalni látszik a világ, a háború itt van még velünk: ennek hatására idén Kijevet nem rangsorolták, Moszkva és Szentpétervár pedig 15, illetve 13 helyezést estek vissza

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×