INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

élhetőségi rangsor

bécs

pandémia

Aerial view of KaisermĂźhlen business and finance district in the evening with Danube river canals, public parks and skyline of Vienna city

A világ három legélhetőbb városa európai

Infostart

Bécs mögé Koppenhága és Zürich fértek fel a dobogóra, az utóbbi a kanadai Calgaryvel osztozik a harmadik helyen. Az osztrák főváros már 2018-ban és 2019-ben is a világ legélhetőbb települése volt.

Az elmúlt öt évben idén harmadszor lett Bécs a világ legélhetőbb városa, de nemcsak a győztes európai az Economist Intelligence Unit (EIU) rangsorában. Az első tíz helyezett közül öt nyugat-európai város, írja a Euronews.

A jelentésből úgy tűnik, hogy a leggazdagabb országok közepes méretű városai teljesítenek a legjobban, ezen túl azonban úgy tűnik, a tíz legelőkelőbb helyre rangsorolt város visszatért a normalitáshoz, kevesebb koronavírussal kapcsolatos megszorítást életben tartva.

Így fest a tíz legélhetőbb város rangsora:

  1. Bécs
  2. Koppenhága
  3. Zürich és Calgary
  4. Vancouver
  5. Genf
  6. Frankfurt
  7. Torontó
  8. Oszaka és Melbourne

Az elmúlt két évben a koronavírus komoly árnyat vetett az élhető városok rangsorára, a jelentés összes indikátorára hatást gyakoroltak a lezárások és a távolságtartási intézkedések. Most azonban ahogyan a világ visszatér a normalitáshoz,

az általános élhetőségi index is emelkedett, 69,1 pontról 73,6-ra.

A pandémia előtti időszakban 75,9 volt ez az érték, melyhez a mostani már egészen közel került.

Öt területen rangsorolnak

A rangsor a legjobb életkörülményeket kínáló városokat emeli ki: számszerűsíti azokat a kihívásokat, amelyekkel egy adott helyen lakók szembesülhetnek, majd összehasonlítja az eredményeket az egyes helyszínek között.

Minden város relatív kényelmére minősítést adnak több mint 30 tényezőre vonatkozóan öt általános kategóriában: stabilitás, egészségügy, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra. Bécs csak a kultúra és környezet témakörében nem kapott 100-as értékelést.

A sereghajtó városok

A lista alján a szíriai Damaszkusz (172), a nigériai Lagos (171) és a líbiai Tripoli (170) található, komoly lemaradásban.

A társadalmi feszültségeknek, a terrorizmusnak és konfliktusoknak tulajdonítják ezeket a rossz pontszámokat.

Az EIU arra figyelmeztetett, hogy bár a pandémiából kilábalni látszik a világ, a háború itt van még velünk: ennek hatására idén Kijevet nem rangsorolták, Moszkva és Szentpétervár pedig 15, illetve 13 helyezést estek vissza

Nyitókép: Sergey Alimov / Getty
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018