eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Eső nélkül olívaolaj sem lesz

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

"Ha a következő hetekben nem lesz kiadósabb eső vagy hőmérsékletcsökkenés, az idei termés jelentősen el fog maradni a korábbi évektől. Az olívaszektor aggódik az olaj miatt" - mondta Luis Planas a Bloombergnek.

Spanyolországból származik a világ olívaolajtermelésének csaknem fele. Az a tény, hogy rossz szezonra számíthatnak, tovább emelheti a növényi olajok árát, melyeket a kieső ukrán napraforgóolajtermelés már egyébként is felvert, írja a The Guardian.

A finomított olívaolaj ára a dél-spanyolországi Jaénben, a spanyolországi viszonyítási alapban 8,3 százalékkal emelkedett júniusban az előző termésévhez képest, egészen 100 kilónként 327 euróig (nagyságrendileg 130 ezer forint). A dél-olaszországi Bariban átlagosan 419,7 euróba - mintegy 167 ezer forint - került 100 kilogramm extra szűz olaj.

Kyle Holland, a Mintec piackutató csoport elemzője elmondta, hogy piaci forrásai szerint

a spanyol olívaolaj-termelés éves szinten 25-30 százalékkal csökkenhet.

"A piacon komoly aggodalmak vannak a következő termés minőségével, valamint azzal kapcsolatban is, hogy a termés mekkora hányada lesz extra szűz vagy szűz minőségű, és mennyi lesz lampante, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlan besorolású" - mondta. Ez szűkítheti a globális kínálatot, és tovább emeli az árakat.

Olaszországban szintén 20-30 százalékkal elmaradhat az olívatermelés a szokásostól, mivel hetven éve nem volt olyan szárazság az országban, mint idén.

A körte-, valamint a sárga- és őszibaracktermésre is hatnak az extrém viszonyok, de gabonából sem terem majd a forró nyár miatt annyi idén, mint amennyihez Európa hozzászokott. A spanyol búza- és árpatermelés is csökken - az országba eddig kevés ukrán gabona jutott el a háborús viszonyok miatt február vége óta.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×