eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Keszegek. Megkezdődött a november végéig tartó őszi lehalászás a hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft. tenyésztavaiból. A 12 tó 460 hektáros területén pontyot, busát, amurt, harcsát, kárászt, keszeget, süllőt és compót tenyésztenek. Az éves eladásra kerülő mennyiség felét külföldön, felét hazai piacokon értékesítik.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Mindhiába a haltermelőknek szánt tízmilliárdos segítség?

Nem lesz önerejük a hazai haltermelőknek ahhoz, hogy felhasználják azt a tízmilliárd forintos pályázati keretet, aminek forrásai rövidesen megnyílnak, ha elfogadják a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Pluszt – mondja a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke. Lévai Ferenc szerint a haltermelők támogatására megoldást hozna, ha átjárható lenne a halászati és a vidékfejlesztési támogatási alap, vagyis az utóbbiból is részesülhetnének.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint kész a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz (MAHOP 2021-2027), amire hamarosan az unió is áldását adhatja. Ennek keretében Magyarországnak nagyságrendileg 18,9 milliárd forint áll majd rendelkezésére a hazai halgazdálkodási ágazat fejlesztésére. A MAHOP Pluszban tervezett intézkedéseket két uniós prioritáson belül dolgozták ki, és végül csaknem 10 milliárd forint kerül elkülönítésre a meglévő akvakultúra termelő és halfeldolgozó vállalkozások fejlesztésére, versenyképességük növelése, új termelői bázisok és feldolgozók létrehozása.

A MA-HAL elnökének a források elérhetőségét illetően nincsenek kétségei, az időtartalmát tekintve viszont már annál inkább, hiszen a magyar kormány csak most hagyta jóvá a programot, hogy az beterjeszthető legyen az Európai Unió elé. Magyarán nem egyhamar lesznek elérhetők a források, hiszen még Brüsszelnek is bólintania kell – fogalmazott érdeklődésünkre Lévai Ferenc.

Nagyobb gondot jelenthet, hogy szerinte

ehhez a forráshoz nincs meg az alapja a halászatban dolgozóknak,

nem tudnak fejlesztési forrásokat képezni. Noha az előző időszak halászati operatív programját még túlteljesítették vállalásokkal, de ma már biztosan nem fognak tudni erre alapokat teremteni, miután nem lesz önrészük – fejtette ki a szervezet elnökségi tagja.

Lévai Ferenc számára a mostani szituáció – a halászat helyzetét illetően – azt sugallja, hogy

a szóban forgó támogatások, legalábbis a mostani feltételrendszer szerint, nem lesznek igénybe vehetők, mert nem lesz rá jelentkező.

Azt firtató kérdésünkre, hogy milyen változásokra lenne szükség ennek orvoslására, a Mahal elnökségi tagja elmondta: sokkal több automatikusan, az időjárástól függetlenül járó területalapú támogatást szerettek volna kapni – a mezőgazdaságban is ez a rendszer az alapja –, hogy megteremtsék a biztonságot, valamint hogy tartalékot képezhessenek a későbbi fejlesztésekhez.

Megjegyezte, a vidékfejlesztés a halászat 24 ezer hektárjával szemben 3,5-4 millió hektár szántó dolgait rendezi így.

Lévai Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió részéről nincs akadálya annak, hogy a két – mezőgazdasági és halászati – alap között átjárhatóság legyen, így a kormány „legnagyobb tettének” tartanák, ha hasonló elbírálás alá esnének, mint a mezőgazdaság összes többi része. Nem plusz forrás kérnek, hanem hogy a 24 ezer hektár részesülhessen azokból a vidékfejlesztési alap pénzeiből, amikből ma nem – tette hozzá a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnökségi tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×