eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a halak és halőrök napjához kapcsolódóan látványtelepítést végeznek Tihany közelében 2022. március 22-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Tízmilliárdos segítség érkezik a haltermelőknek

Az aszály miatt különösen fontos a támogatás az ágazatnak.

Kész a Magyar halgazdálkodási operatív program plusz (Mahop plusz), és hamarosan elfogadhatják a stratégiát – derült ki Nagy István agrárminiszternek egy képviselői kérdésre adott válaszából.

A program célja, hogy javítsa a hazai akvakultúra külső hatásokkal szembeni ellenálló képességét, és a beruházások révén a haltermelés jövedelmező üzletág maradjon, a változó körülmények ellenére is – írta a Magyar Nemzet.

A minisztérium a Mahop plusz forrásaiból mintegy 9,6 milliárd forintot különített el. A programban

  • technológiaváltást célzó beruházásokra,
  • innovatív megoldások bevezetésére,
  • a halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatására

szerezhetnek forrást a tógazdaságok.

A haltermelők is megérzik az aszály hatásait, vagyis a támogatásra nagy szükségük van. A halastavak vízkészlete fogy, az utánpótlást az úgynevezett völgyzárógátas tavak esetében más módon nem tudják biztosítani.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) felmérése szerint több mint hatezer hektárt érint a vízhiány, ez a tógazdaságok csaknem negyede. Emiatt idén jelentős termeléscsökkenés várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×