Infostart.hu
eur:
390.98
usd:
332.13
bux:
110962.31
2025. december 23. kedd Viktória
Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Újabb csapást jelenthet a vendéglátásra a háború

A világjárvány által meggyengített szektorra több kockázat is leselkedik.

Az idén is a belföldi vendégkör mentheti meg a vendéglátóipart, amely még ki sem heverte a Covidot, máris újra kés alá került a közeli háború miatt bizonytalanná vált nemzetközi turizmus, valamint a megtöbbszöröződött rezsiköltségek és az alapanyagok drágulása miatt. A költségnövekedés nagy részét továbbra is kénytelenek lenyelni az étterem-tulajdonosok – írja a vg.hu.

Eddig sem hárították át az indokolt mértékben az áremeléseket az éttermekben a fogyasztókra – mondta a lapnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, rámutatva, hogy a vendéglői árak jellemzői 10-15-ig emelkedtek, holott a vállalkozások önköltsége már eddig legalább 20-25 teljesen ugrott meg.

A cégek már tavalyelőtt a korábbi ár többszöröséért kapták az áramot, a gázt, és egyre drágábban jutnak alapanyaghoz, drasztikusan nőtt a munkabérköltség is.

Nincs jelentkező az álláshirdetésekre, akik elhagyták az ágazatot, nem akarnak visszatérni, több tízezer munkavállaló hiányzik a vendéglátásból – vázolta a problémákat Kovács László.

Kockázatot hordoz az üzemanyagár sapka esetleges levétele is. Mindezek nyomán akár 40-50 százalékos éttermi áremelkedés is indokoltnak tűnik nyár elejére. Nem akarják átlépni azt az árszintet, amely miatt már csökkenne a forgalmuk, de a 25-30 százalékos emelésre valószínűleg rákényszerülnek, különben tönkremennek.

A nyár vízválasztó lehet az idén, fontos lenne belföldön tartani a turistákat, hogy ne külföldre vigyék a pénzüket, hanem tartsák életben a vendéglátóipart – hangsúlyozta az ipartestület elnöke.

Címlapról ajánljuk

Ezeket tanácsolja a szakértő, hogy biztonságosak legyenek az ünnepi fogások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszeriparért és élelmiszerbiztonsági ellenőrzésért felelős elnökhelyettese az InfoRádióban arról beszélt, mire figeljünk a nyers húsok, halak és tojás esetén annak érdekében, hogy semmilyen emésztőrendszeri panasz, megbetegedés ne árnyékolja be az adventi és karácsonyi időszakot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×