eur:
392.3
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ötszörösre drágult a földgáz tavaly nyár óta

2021 augusztusában tovább folytatódott a gázárak emelkedése. A hónap folyamán további 7 euró/MWh növekedés volt a spot piacokon, tavaly júniushoz viszonyítva ötszörösére nőttek az árak – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi földgáz piacmonitoring jelentéséből.

Az áremelkedést továbbra is a globálisan szűkös kínálat okozza, míg a kereslet továbbra is növekszik. Ázsia továbbra is felvásárolja az elérhető LNG forrásokat, ami miatt Európába az előző évi LNG mennyiség 75 százaléka érkezik.

Az alacsony LNG források, valamint az alacsony intenzitású vezetékes szállítások következtében az európai földgáztárolók feltöltése – különösen Németországban és Hollandiában – késedelmet szenvedett.

Augusztusban a magyar piacon tovább folytatódott betárolás: az egy évvel ezelőtti készletszint 1 százalékal (53 TWh) növekedett. Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben Románia felől érkező import volt. Bár a hazai piac jellemzően olcsóbb volt, mint az osztrák, Ausztria felől mégis importáltunk, miközben Szlovákia felé kiszállítás volt a jellemző – olvasható a MEKH közleményében.

Az LNG terminál átadása óta erősödik a horvát és a magyar piac integrációja, amit jól mutat, hogy a rendszeres tranzitszállítások megszűnése ellenére egyre nagyobb a kétirányú kereskedelmi áramlás a két piac között.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz

a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A teljes jelentés itt érhető el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×