INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

energiaár

klímapolitikai intézet

toldi ottó

koronavírus

Szakértő az energiaárakról: bizarr helyzetbe lavírozta magát az EU

Szakértő az energiaárakról: bizarr helyzetbe lavírozta magát az EU

A poszt-Covid gazdasági fellendülés energiaszűkösséget és szénreneszánszot szült Európában, meredeken emelkedik a földgáz, a kőolaj és a szén ára most már nemcsak Európában, hanem globálisan is – mondta az InfoRádiónak Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.

A koronavírus energiatúltermelési válságot okozott Európában, a többi között ez is hatással van arra, hogy meredeken emelkednek az energiaárak – hangsúlyozta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója. Hozzátette: a fő ok most, hogy az Európai Unió földgázkészletei szűkösekké váltak. „2020 telén, illetve tavasszal meglepően hideg volt, nem extrém mód, de a fűtést nem tudtuk kikapcsolni egészen áprilisig, emiatt az európai betárolt földgázmennyiség jelentősen csökkent, és nem tudta magát utolérni az Európai Unió ebben a tekintetben” – fogalmazott Toldi Ottó. Jelenleg csupán 70 százalékos a feltöltöttségi szint az ilyenkor szokásos 90 százalékossal szemben.

A szakember azt is kiemelte, miközben kínálati szűkösség van, relatíve dinamikus az uniós gazdasági fellendülés – a 2021-es és 2022-es évre is 5 százalékos GDP-növekedést jósolnak az EU egészére – aminek hasonló arányú energiaigénye van, viszont ez nem áll rendelkezésre földgázból, de például kőolajból sem. „Tehát van egy soktényezős helyzet, aminek áremelkedés a vége” – magyarázta.

Toldi Ottó kitért arra is, hogy az áremelkedést milyen lépésekkel lehetne kezelni. Mint mondta, a kínálati oldalnak egyensúlyba kell kerülnie a kereslettel, hiszen a kínálati oldal momentán karcsú és ez veri föl az árakat. Nagyon fontosnak tartaná, hogy a Gazprom és az Európai Unió közötti jogi természetű vita minél előbb megnyugtató módon záruljon, továbbá azt, hogy az OPEC és egyéb fontos kőolajtermelők minél előbb elérjék a Covid előtti szintet. „Bizarr, de az Európai Unió olyan helyzetbe lavírozta magát, hogy az is számít, hogy enyhe vagy kemény hideg tél lesz – ha utóbbi, akkor a problémák fent fognak maradni” – fogalmazott.

A Klímapolitikai Intézet vezető kutatója hozzátette, Európa legtöbb országában a karbonsemlegesség érdekében zajlik a széntermelés kivezetése, az erőművi tartalékkapacitások hiánya viszont komoly gondokat okozhat hosszú távon.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Szakértő az energiaárakról: bizarr helyzetbe lavírozta magát az EU
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018