INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

éder tamás

magyar húsiparosok szövetsége

hússzövetség

drágulás

takarmány

tej

tojás

húsipar

Baromfihús Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.

Drasztikus élelmiszer-drágulás közeledik Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
Újabb cikkünk a témában:

A takarmányárak emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz, hogy emelkedjen a hús, a tej, a tojás, valamint a hús- és tejalapú feldolgozott élelmiszerek ára – mondta az InfoRádiónak a hússzövetség elnöke.

A gabonapiacon tavaly év vége óta tapasztalható drasztikus és folyamatos árnövekedés a teljes állattenyésztő ágazatot is érinti, tekintve, hogy egyes takarmánygabonák 30-50 százalékkal drágultak idén év elejére az egy évvel ezelőtti szintekhez képest. Ez pedig valamennyi állati eredetű termék árát is befolyásolja – hívta föl a figyelmet az InfoRádióban Éder Tamás. Az állattenyésztésben az önköltség kétharmad részben a takarmány, különösképp a gabona árától függ.

Vagyis az önköltség az elmúlt 4-5 hónapban növekedésnek indult, ami elsőként a feldolgozók átvételi áraiban is megjelent, miután a tenyésztők elkezdték érvényesíteni a drágulást az értékesítési árakban. Mindezt a feldolgozók is be fogják építeni a következő hetekben-hónapokban az áraikba, így ezt meg fogják érezni már a fogyasztók is – magyarázta a hússzövetség elnöke.

Éder Tamás hozzátette, a szakmai érdekképviselet vezetőjeként konkrét árprognózist nem adhat, de az általa említett számokból lehet „számolgatni”, a 30-50 százalékos takarmánydrágulásból, és abból, hogy ezek az állattartás költségének kétharmadát adják.

„Érdemi áremelkedésről lehet szó, nem egy-két százalékról a következő hónapokban.”

Mindemellett a hússzövetség elnöke azt is megjegyezte, a tavalyi év második fele – ellentétesen a világpiaci folyamatokkal – árcsökkenést hozott, kiemelten a sertés- és baromfihús esetében.

Most viszont a húskészítmények – sertés, baromfi, marha – és tejtermékek mellett

a tojás árának emelkedésére is fel kell készülni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az önköltségek emelkedése mellett az afrikai sertéspestis és a baromfiinfluenza hatása is hozzájárulhat a fogyasztói árak fokozatos emelkedéséhez. Az áremelkedés nem csupán a magyar fogyasztókat érintheti, hasonló folyamatokat látni külföldön is, teszik hozzá.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Éder Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018