INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

fruitveb

apáti ferenc

gyümölcs

fagy

tél

Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én.

Még hogy rossz a gyümölcsösöknek a februári kemény fagy!

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke az InfoRádióban azt mondta, eddig minden rendben az időjárással gyümölcsszempontból, de ha most nagyon felmelegszik, már nem kellene, hogy márciusban legyenek fagyok, mint 2018-ban, amikor emiatt nem volt barack.

A februárban érkezett rendkívüli hideg időjárás nem okoz kárt a gyümölcsösökben, sőt segít abban, hogy ne induljanak meg a fák életfunkciói – mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Apáti Ferenc.

"Ez a nagyon erős lehűlés még éppen időben érkezett, mi, gyümölcstermesztők ennek most kifejezetten örülünk, ugyanis pont az szokott lenni a menetrend, hogy enyhe a január és a február, aminek az a következménye, hogy az ágakban, rügyekben elindul a nedvkeringés, adott esetben beindul a rügypattanás, és március elejére már olyan állapotba kerülnek a gyümölcsfák, hogy onnantól kezdve egy lehűlés már nagyon komoly károkat tud okozni" – ecsetelte.

A mostani hideg tehát "lefékezte" a fák beindulását, kényszernyugalomban tartja a gyümölcsfákat, így jelen pillanatban abszolút leállt a fák életműködése, és már nem a márciusi fagyoktól tartani.

Felelevenítette a 2018-as évet, amikor rendkívül enyhe január és február volt, és már február elején elindult a kajszibarack és az őszibarack életműködése, a rügyek megduzzadtak, megpattantak, majd jött a március 1-jei mínusz 18 és mínusz 24 fok közötti lehűlés, ami ezt a két gyümölcsöt 60-80 százalékban elsöpörte.

Hogy még veszélyes lehet-e egy február végi felmelegedés, arról azt mondta,

ideális volna, ha a napi középhőmérséklet 0 fok körül lenne,

ez tartaná nyugalomban a fákat.

"Minden fának megvan az a hidegigénye, amelyet követően kilép az úgynevezett mélynyugalmi állapotból, a kajszibarack és az őszibarack esetében már idén is túl vagyunk ezen a kilépésen. Az alma és körte esetében még nem" – magyarázta Apáti Ferenc.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Fagy a gyümölcsösökben - Apáti Ferenc
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018