INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

lakás

ingatlan

társasház

felújtás

A mentők speciális hordágyon viszik azt a férfit, aki alatt leszakadt egy társasház lépcsője a VIII. kerületi Nagy Fuvaros utcában 2018. december 8-án. A férfi a földszintről mintegy 3 métert zuhanva esett a pincébe.

Bajban a magyarok: a társasházak többségét fel kéne újítani

InfoRádió

Tízből négy társasház felújításra szorul Magyarországon egy felmérés szerint. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szerint ennél is rosszabb a helyzet.

Tíz lakástulajdonosból hat úgy gondolja, hogy szükség lenne az ingatlan felújítására - ez derül ki a KSH és egy korábbi, a jegybank közreműködésével készített felmérés adataiból. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szerint a társasházakat illetően még ennél is rosszabb a helyzet.

Bék Ágnes, az egyesület elnöke az InfoRádió kérdésére elmondta: Budapest belvárosában például sok a 100 év körüli társasház, ezeknél a gépészet nagyon elavult, a vezetékrendszerek a XX. század épültek meg.

Mint mondta: a panelházak esetében is a gépészet egyre inkább elmarad az elvárt körülményektől. Ezeken a gondokon az eddigi felújítási programok nem segítettek, hiszen azok a külső homlokzatra, a tetőkre és a nyílászárókra vonatkoztak.

Az utolsó 20 évben épült társasházak még elfogadható állapotban vannak, az összes többi felújításra szorul valamilyen szempontból.

A komoly elmaradások egyik oka, hogy a társasházak nem képeztek elegendő felújítási alapot. Amikor az önkormányzatok értékesítettek számos állami lakást az elmúlt évtizedekben, akkor "elfelejtettek" szólni az új tulajdonosoknak, hogy sok esetben az általuk kifizetett vételár többszörösét kéne felújításra költeni - hangsúlyozta Bék Ágnes.

Az egyesület elnöke kiemelte, hogy a tulajdonosok nem szeretnek közös költséget fizetni, az emelés ellen sokan tiltakoznak.

Jelenleg bankhitelt tudnak felvenni a társasházak a felújításhoz, ennek azonban számos feltétele van, például a felújítási alapot, illetve a közös költséget nyomban meg kell emelni, hogy a hitel visszafizetése zavartalan legyen.

A megoldás az lenne, ha az állam visszatérne a társasházak felújításának támogatásához. Ha ez működik, a tulajdonosok is könnyebben vállalják a pluszterheket, ha látják, hogy az állam is hozzájárul a költségekhez.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

Felújítandó társasházak
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018