INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

lakásfelújítás

kivitelezés

áremelkedés

Őrület, milyen roham indult a lakásfelújítási piacon

Őrület, milyen roham indult a lakásfelújítási piacon

Infostart

A kivitelezők szerint már a beltéri munkálatoknál is négy hónapon túli vállalások a jellemzőek, miközben az áremelést nem a megugró kereslet, hanem a bérek, az anyag és a rezsi drágulása okozza majd.

Elképesztő méreteket ölt a felújítási láz a családok körében, már a múlt év végén megrohamozták a kivitelezőket, hogy 2021-es munkákra lekössék őket – írja a Világgazdaság egy, a kivitelezők körében végzett kutatás eredményeire hivatkozva.

Az idei a lakásfelújítások éve lehet, ha a nagy munkaerőhiánnyal sújtott kivitelezői szegmens bírni fogja a megbízók rohamát

– állapítja meg a Pest megyére fókuszáló, nem reprezentatív felmérés.

A kivitelezők 45 százaléka már két hónapra előre be van táblázva, 39 százaléka kettő–négy hónap közötti időtartamra van lekötve,

16 százaléka pedig már csak több mint négy hónapos várakozási idővel tud szerződni.

A felújítási boom a kivitelezők számára nemcsak lehetőség, hanem jókora kihívás is, hiszen, mint a válaszadók harmada jelezte, a szakképzett munkaerő felvétele, további 17 százalék számára pedig a dolgozók megtartása is nehézséget okoz. Profitálni a felújítási lázból emiatt sokan nem is igazán tudnak majd.

Széles skálán szóródik a tervezett áremelés mértéke

Az építőipari szakemberek 56 százaléka szerint nem valószínű, hogy a kivitelezési díjak változnak az idén, akik szerint mégis, azoknak csaknem a fele 10–14 százalék közötti emelkedést prognosztizál, majdnem egyharmada pedig 15–20 százalékos drágulást tart reálisnak.

Az áremelés okaként 36 százalékuk a bérek emelkedését, 19–19 százalékuk az anyag- és a rezsiköltségek drágulását jelölte meg.

Az infláció 13 százalékuk szerint okozhat 2021-ben áremelést.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018