INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

kapacitás

koronavírus-járvány

mkik

gvi

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., a Roszatom orosz atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata egyik dolgozója az új novovoronyezsi atomerőmű számára készült négy nagy teljesítményű hűtővízszivattyú végszerelését végzi Budapesten 2016. június 15-én. A 3+ generációs, a majdani Paks II-höz hasonló közép-oroszországi atomerőműben a hűtőrendszert látják el vízzel a magyar szivattyúk, amelyek mindegyike másodpercenként 10 köbméter vizet szállít.

Messze van magyar cégek kapacitása a járvány előtti szinttől

Infostart / MTI

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) mérte fel a helyzetet a második hullám közepette.

A válság előtti kapacitáskihasználtsági szintet tavaly októberre a cégek 55 százaléka érte el, vagy haladta meg, ugyanakkor a vállalatok 40 százaléka 50 százalékpontnál kisebb, 5 százaléka pedig legalább 50 százalékpontos csökkenést szenvedett el a korlátozások bevezetése előtti időszakhoz viszonyítva – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete.

A GVI elemezte a koronavírus-járvány gazdasági hatásait a hazai vállalkozások kapacitáskihasználtságára, válságkezelő intézkedéseire, valamint a bérek, és az értékesítési árak alakulására.

Az elemzésben többnyire a 2020. októberi fél éves konjunktúrafelvétel adatait vették figyelembe, az adatfelvétel tavaly október 1-31. között zajlott 3142 hazai vállalkozás megkérdezésével.

A gazdaságkutató elemzésében rámutatott arra, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket megelőzően,

2020. március 20. előtt a hazai vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága 81 százalék volt, amely tavasszal 20 százalékponttal, 61 százalékra esett vissza.

A járvány első hullámát követően, a korlátozások lazításának idején az átlagos kapacitáskihasználtság előbb 73 százalékra, majd októberre 75 százalékra nőtt.

A gazdasági ágazatok közül múlt év tavaszán az egyéb szolgáltatások területén mutatkozott a legjelentősebb átlagos kapacitáskihasználtság-csökkenés, 24 százalékpontos, ezt követi a kereskedelem, az ipar, és az építőipar. Októberben, a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett újabb korlátozó intézkedések előtt a vállalkozások jelentős része jobb helyzetben volt kapacitáskihasználtság tekintetében, mint a tavaszi első hullám idején, de még nem érte el a válság előtti szintet – emelte ki a GVI.

Hangsúlyozzák, hogy

a cégvezetők közel fele arról számolt be, hogy a járvány hatására csökkent a kereslet, illetve a cég olyan tevékenységet végez, amelyet nem lehet otthoni munkavégzéssel ellátni.

Az elemzés szerint a vállalkozások által alkalmazott válságkezelési stratégiák közül kiemelkedik a kiadások csökkentése, ezt követi a likviditás javítása, a piaci pozíciók stabilizálása, javítása, átalakítása, valamint az üzleti szolidaritás, ami jelzi, hogy a vállalkozások a gyors eredményeket ígérő, tűzoltó-jellegű intézkedéseket lépték meg leggyakrabban.

A leggyakrabban alkalmazott eszköz között volt az egyéb, máshova nem sorolható költségek csökkentése, a beruházások lassítása, halasztása, a részmunkaidő, vagy a rövidített munkaidő bevezetése, a kormányzati kedvezmények igénybevétele, a rövid távú finanszírozás biztonságának javítása, például banki hitelek meghosszabbításával, hitelfizetési moratórium kihasználásával, valamint hosszú távú terv készítése, a stratégia módosítása volt – írják a közleményben.

A 2020. évi bérekről októberben a vállalkozások valamivel optimistábban vélekedtek, mint áprilisban, 51 százalék helyett 57 százalék számolt be emelésről. A keresetek csökkentését a vállalkozások 7 százaléka jelezte a tavaszi 11 százalék után, ugyanakkor továbbra is gyakran alkalmazott stratégia a bérek befagyasztása volt – közölte az MKIK-GVI.

Kimutatták, hogy 2020 októberében a válaszadók 5 százaléka vélekedett úgy, hogy csökkenni fognak a belföldi értékesítési árak a következő fél évben, arányuk áprilisban még a 2008-as gazdasági világválság kitörését követő szintet idéző 12 százalék volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018