INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

joe biden

gazdasági mentőcsomag

koronavírus-járvány

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt a Kormányzók Nemzeti Szövetsége (NGA) bizottsági ülésén Wilmingtonban 2020. november 19-én. A november 3-án tartott elnökválasztások hivatalos eredményeit még nem hitelesítették, ezért nem hirdették ki, mivel Donald Trump elnök és jogászcsapata több tagállamban perkeresetet indított.

Elemző: Joe Biden gazdasági csomagja a gyors piaci hatásokról szól

InfoRádió

Csaknem 2 ezer milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot kezdeményez Joe Biden megválasztott amerikai elnök. A bejelentés szerint ebből az összegből finanszíroznák a nemzeti oltási programot, és sok amerikai kapna 1400 dolláros csekket.

Zsoldos Ákos, a Portfolio makrogazdasági elemzője az InfoRádiónak azt mondta, a most bejelentett, de még el nem fogadott csomagnak elsősorban rövid távú hatásai lehetnek.

A csomag legnagyobb részét egy segélyprogram teszi ki, egyszeri juttatás a legtöbb állampolgárnak – fejtette ki Zsoldos Ákos. Eszerint minden háztartás kapna 1400 dollárt. Ehhez hasonló juttatás a koronavírus-járvány első hulláma idején is volt az Egyesült Államokban. Az elemző szerint

ez az egyszeri, alapjövedelemhez hasonlítható juttatás nem csökkenti a munkanélküliséget, csak mérsékli rossz hatásait, ugyanakkor olyanok is megkapják, akik nem szenvedték meg a járvány hatásait,

vagyis közgazdasági szempontból nem feltétlenül indokolt, ám a költségvetésre nagy terhet ró. Ez az első hullámban sem tűnt hatásos intézkedésnek Zsoldos Ákos szerint.

Az Európában népszerűbb jövedelemkiegészítő támogatások hatásosabbak közgazdaságilag, az amerikaiak ezen intézkedése inkább piacalapú szemléletet tükröz, ezzel a keresletet igyekeznek élénkíteni. Joe Biden jövedelemkiegészítő támogatást is ígért kampányában – hívta fel a figyelmet az elemző –, ez ebben a csomagban még nincs benne.

A csomagot ugyan még nem fogadták, de valószínűleg átmegy a kongresszuson és a szenátuson, hiszen mindkét házban több szavazati joguk van a demokratáknak.

Zsoldos Ákos arra emlékeztetett, hogy sokat késett ez a csomag, ősszel is nagy viták folytak ebben a témában, az elnökválasztás előtt a demokraták nem szívesen adtak volna csomagot Donald Trumpnak, utána pedig relatíve alacsony, 900 milliárd dolláros csomagot fogadtak el, ami lényegében csak kiegészítése volt az első, 2300 milliárd dolláros intézkedésnek. Ehhez képest Biden 1900 milliárd dolláros terve nagy.

Ekkora összegnek már azonnali hatása is lehet a szakértő szerint, és ennek a csomagnak inkább rövid távon jelentkezhetnek a hatásai, az átfogó intézkedésekkel vélhetően később jelentkezik az új vezetés.

A 15 dolláros óránkénti minimálbér szövetségi bevezetését minden demokrata elnökjelölt magáévá tette a kampányban, vélhetően később Biden erre is sort kerít.

A megválasztott elnök ötvenmilliárd dollárt irányzott elő a koronavírus-tesztelés felpörgetésére, és a mostani csomag része az oltásokra fordítandó összeg is.

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Kapcsolódó hang

Zsoldos Ákos Joe Biden gazdasági csomagjáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018