eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt a Kormányzók Nemzeti Szövetsége (NGA) bizottsági ülésén Wilmingtonban 2020. november 19-én. A november 3-án tartott elnökválasztások hivatalos eredményeit még nem hitelesítették, ezért nem hirdették ki, mivel Donald Trump elnök és jogászcsapata több tagállamban perkeresetet indított.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Elemző: Joe Biden gazdasági csomagja a gyors piaci hatásokról szól

Csaknem 2 ezer milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot kezdeményez Joe Biden megválasztott amerikai elnök. A bejelentés szerint ebből az összegből finanszíroznák a nemzeti oltási programot, és sok amerikai kapna 1400 dolláros csekket.

Zsoldos Ákos, a Portfolio makrogazdasági elemzője az InfoRádiónak azt mondta, a most bejelentett, de még el nem fogadott csomagnak elsősorban rövid távú hatásai lehetnek.

A csomag legnagyobb részét egy segélyprogram teszi ki, egyszeri juttatás a legtöbb állampolgárnak – fejtette ki Zsoldos Ákos. Eszerint minden háztartás kapna 1400 dollárt. Ehhez hasonló juttatás a koronavírus-járvány első hulláma idején is volt az Egyesült Államokban. Az elemző szerint

ez az egyszeri, alapjövedelemhez hasonlítható juttatás nem csökkenti a munkanélküliséget, csak mérsékli rossz hatásait, ugyanakkor olyanok is megkapják, akik nem szenvedték meg a járvány hatásait,

vagyis közgazdasági szempontból nem feltétlenül indokolt, ám a költségvetésre nagy terhet ró. Ez az első hullámban sem tűnt hatásos intézkedésnek Zsoldos Ákos szerint.

Az Európában népszerűbb jövedelemkiegészítő támogatások hatásosabbak közgazdaságilag, az amerikaiak ezen intézkedése inkább piacalapú szemléletet tükröz, ezzel a keresletet igyekeznek élénkíteni. Joe Biden jövedelemkiegészítő támogatást is ígért kampányában – hívta fel a figyelmet az elemző –, ez ebben a csomagban még nincs benne.

A csomagot ugyan még nem fogadták, de valószínűleg átmegy a kongresszuson és a szenátuson, hiszen mindkét házban több szavazati joguk van a demokratáknak.

Zsoldos Ákos arra emlékeztetett, hogy sokat késett ez a csomag, ősszel is nagy viták folytak ebben a témában, az elnökválasztás előtt a demokraták nem szívesen adtak volna csomagot Donald Trumpnak, utána pedig relatíve alacsony, 900 milliárd dolláros csomagot fogadtak el, ami lényegében csak kiegészítése volt az első, 2300 milliárd dolláros intézkedésnek. Ehhez képest Biden 1900 milliárd dolláros terve nagy.

Ekkora összegnek már azonnali hatása is lehet a szakértő szerint, és ennek a csomagnak inkább rövid távon jelentkezhetnek a hatásai, az átfogó intézkedésekkel vélhetően később jelentkezik az új vezetés.

A 15 dolláros óránkénti minimálbér szövetségi bevezetését minden demokrata elnökjelölt magáévá tette a kampányban, vélhetően később Biden erre is sort kerít.

A megválasztott elnök ötvenmilliárd dollárt irányzott elő a koronavírus-tesztelés felpörgetésére, és a mostani csomag része az oltásokra fordítandó összeg is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×